Háborúra való felkészülést sürget Charles Michel

„Oroszország nem fog megállni Ukrajnában, ahogy tíz éve sem állt meg a Krímnél” – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke.

Forrás: Mandiner, Euractiv2024. 03. 19. 9:51
MICHEL, Charles
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszél az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel közösen tartott sajtóértekezleten az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Fotó: Olivier Matthys Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bombák zúdulnak ránk, ez teljes mértékű invázió” – idézte fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavait az Euractiv hírportálon megjelent publicisztikájában Charles Michel. Az Európai Tanács elnöke azt írta, abban a pillanatban tudta, hogy „a teljes második világháború utáni biztonsági berendezkedés örökre megváltozott”, és ehhez az EU-nak is gyorsan adaptálódnia kell.

A Mandiner közlése szerint Michel a cikkben büszkén mesélte, hogy órákkal a háború kitörése után már összegyűltek Brüsszelben az európai vezetők, és „nem volt szükség közöttünk szavakra, a tettek azok voltak, amikre szükség volt”, olyan pillanat ez az EU történetében, amelyet „mindannyian örökre emlékezetünkbe vésünk”, mert azon a rendkívüli csúcstalálkozón született meg „a geopolitikai EU”.

Emlékeztetett: „A Kremlt nem érdekli népe jóléte, az ország prosperitása, vagy a régió békéje”. Eközben „Ukrajna és népe ellenálltak, visszavettek megszállt területeket, kiűzték az orosz haditengerészetet a Fekete-tengerről, és súlyos veszteségeket okoztak az orosz erőknek”. Michel úgy látja, immáron világos, hogy 

Oroszország nem fog megállni Ukrajnában, ahogy tíz éve sem állt meg a Krímnél.

Ehelyett folytatja a destabilizációt Moldovában, Georgiában, a Kaukázus déli részén, a Nyugat-Balkánon és Afrikában. „Ha nem találjuk el az EU válaszát, és nem adunk Ukrajnának elég támogatást Oroszország megállításához, mi leszünk a következők” – írta az Európai Tanács elnöke. Michel szerint készen kell állnunk a védelemre és hadigazdaság-üzemmódra kell váltani, mert „többé nem számíthatunk másokra, és nem lehetünk kiszolgáltatva választási eredményeknek Amerikában vagy máshol”.

Beszélnünk kell nemcsak a diplomácia nyelvét, de a hatalom nyelvét is

– írta.

Kiemelte egyúttal, míg Oroszország GDP-je hat százalékát költi védelemre idén, az EU átlagban még mindig kevesebbet, mint a kétszázalékos GDP-arányos NATO-előírás. Ezért „prioritássá kell tennünk Ukrajnát, és többet kell költenünk okosabban, kevésbé töredezett módon”. Azaz: „arra kell használnunk az európai költségvetést, hogy katonai felszerelést vegyünk Ukrajnának”, emellett használjuk fel Oroszország lefoglalt vagyonának extraprofitját is arra, hogy fegyvereket vásároljunk Ukrajnának” – szólított fel Michel. Leszögezte: „a biztonságba való befektetés drága, de nélkülük nem tudjuk növelni védelmi ipari kapacitásunkat”. „Ha békét akarunk, készüljünk a háborúra” – zárta sorait a belga politikus.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.