Itt vannak azok, akik örökké magukon hordják a háború borzalmait

Gyakran felmerülő vita az orosz–ukrán háború kapcsán az, hogy kik a szerencsésebbek: akik fájdalom nélkül szörnyethalnak a harcokban, vagy akik túlélnek egy súlyos támadást, mégis kínok között élnek tovább.

2024. 03. 16. 20:22
null
Donyecki terület, 2024. március 16. Az ukrán nemzeti gárda Donbasz zászlóaljának katonái gyakorlatoznak egy lõtéren, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front közelében 2024. március 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Jakiv Liasenko Fotó: Jakiv Liasenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború már több mint két éve tart, és minden nappal egyre csak növekszik az értelmetlen öldöklés áldozatainak száma – civilek és katonák egyaránt szörnyű halált halnak a harcok miatt. Vannak azonban olyanok, akik túlélik a borzalmakat, az életük azonban soha nem lesz olyan, mint a háború előtt volt. Magyarország kizárólag humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának: rengeteg katona rehabilitációjában működik együtt hazánk.

A kegyetlen háborúkban ehhez hasonló sérüléseket szenvednek a katonák, akik örökké magukon viselik a borzalmak nyomait.

A mészárlást túlélők fele örökre rokkant marad. A háború kirobbanása óta több százezerre tehető az amputációk száma.

Az ukrán katonák beszámoltak a klinikákon tapasztalt problémákról. Egyikük a közösségi oldalán írt a védelmi minisztérium lvivi klinikáján uralkodó szörnyű állapotokról. Elmondása szerint több száz katona áll sorban az orvosok előtt, közülük rengetegen amputált végtagokkal, a várakozási körülmények pedig teljesen alkalmatlanok – a lift nem működik, a mosdó pedig nem a sebesültek igényeihez van kialakítva. Kiderült, hogy ez a probléma korántsem elszigetelt.

Annyira szüksége van az ukrán hadseregnek katonákra, hogy már a mozgássérülteket is besoroznák. Az alábbi képen látható férfi látás- és mozgássérült is egyben, mégis behívták meghalni egy értelmetlen háborúban.

Borítókép: Az ukrán nemzeti gárda Donbasz zászlóaljának katonái gyakorlatoznak egy lőtéren, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front közelében 2024. március 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Liasenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.