Jelentősen nőtt a terrorfenyegetettség Belgiumban

Belgiumban vasárnap reggel négy embert tartóztattak le egy terrorellenes rendőrségi akcióban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szélsőséges iszlamista szervezetekkel állnak kapcsolatban – közölte az RTBF közszolgálati média.

2024. 03. 03. 14:31
null
Brüsszel, 2016. június 21. Gépfegyveres belga katonák és rendõrök zárják le a City 2 bevásárlóközponthoz vezetõ utat Brüsszel belvárosában 2016. június 21-én. A bevásárlóközpontot bombariadó miatt lezárták, a merényleteteknél használt robbanóövhöz hasonló szerkezetet viselõ feltétezett gyanúsítottat elfogták. (MTI/EPA/Olivier Hoslet) Fotó: OLIVIER HOSLET
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műveletet a szövetségi rendőrség különleges egységeinek támogatásával hajtották végre. 

Az őrizetbe vett személyek közül három kiskorú.

Négy belga városban, Brüsszelben, Charleroi-ban, Ninove-ban és Liége-ben biztonsági intézkedésekkel megerősített házkutatásokat tartottak a hatóságok, azonban nem találtak sem fegyvereket, sem robbanóanyagot. 

Az RTBF azt írja, a gyanúsítottak, akik egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül tartották a kapcsolatot, feltehetően támadást terveztek. A hatóságok elővigyázatosságból döntöttek a beavatkozás mellett, hogy elkerüljék az esetleges merényletet.

A terrorfenyegetést elemző belga központ (OCAM) pénteken közzétett jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy 

Tavaly 41 százalékkal nőtt a terrorizmushoz és szélsőségességhez kapcsolódó fenyegetések száma. 

A bejelentések több mint negyven százaléka iszlamista szélsőségességgel állt összefüggésben, míg a többi esetben nem lehetett az „ideológiai dimenziót” meghatározni, a fenyegetések többségét magányos elkövetőknek tulajdonították, és csak kis százalékban vettek részt szervezett csoportok. 

Az OCAD arról számolt be, hogy 2023-ban 332 terrorizmusra vagy szélsőségességre vonatkozó bejelentés érkezett, szemben az előző évi 236 fenyegetéssel. 

A növekedést a „jelentős érzelmeket kiváltó eseményeknek” tulajdonították, mint például a Gázai háború és az októberi brüsszeli terrortámadás, ahol két svéd futballszurkolót ért halálos lövés

–  emlékeztet a The Brussels Times belga lap.

Míg a jelentések több mint felét alacsony fenyegetésnek minősítették, az OCAD megjegyezte, hogy hét százalékuk nagyon súlyosnak minősült, ami miatt Belgiumban az általános fenyegetettségi szintet 3-as (súlyos) szintre emelték. A legmagasabb, 4-es fenyegetettségi szintet rövid időre bevezették a brüsszeli régióban az októberi támadást követően.

A fenyegetéseket leggyakrabban telefonhívásokon, e-maileken, a közösségi médiában és üzenetküldő alkalmazásokon keresztül közölték. A probléma kezelésére tett erőfeszítések ellenére a fenyegetések földrajzi elhelyezkedés szerinti megoszlása a korábbi évekhez hasonlóan alakult.

Borítókép: Gépfegyveres belga katonák és rendőrök egy bevásárlóközpontnál Brüsszel belvárosában 2016. június 21-én. A bevásárlóközpontot bombariadó miatt lezárták (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.