Kiskorú katonákkal kellene háborúznia Németországnak?

Egyre több a 18 éven aluli a német haderőben. A legutóbbi adatok szerint minden tizedik új katona kiskorú.

2024. 03. 31. 11:26
Német katona vesz részt NATO hadgyakorlatán az észak-lengyelországi Korzeniewóban 2024. március 4-én. (Fotó: Wojtek Radwanski / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban eluralkodott a háborús pszichózis Nyugaton. Európa egyes vezetői attól sem riadnak vissza, hogy nyílt konfrontációba keveredjenek Oroszországgal. Sőt Emmanuel Macron francia elnök azt sem zárja ki, hogy NATO-csapatok menjenek Ukrajnába harcolni. Egy ilyen eszkalációnak még megbecsülni sem lehet a lehetséges áldozatai számát. Köztük valószínűleg sok kiskorú is lenne.

A háromnapos hivatalos látogatáson Brazíliában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök ellép a tiszteletére felsorakozott díszőrség előtt a Planalto elnöki palotában, Brazíliavárosban 2024. március 28-án. Valószínűleg sok kiskorú is áldozatul esne, ha háború törne ki a NATO és Oroszország között. (Fotó: MTI/AP/Eraldo Peres)
A háromnapos hivatalos látogatáson Brazíliában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök a Planalto elnöki palotában, Brazíliavárosban 2024. március 28-án. Valószínűleg sok kiskorú is áldozatul esne, ha háború törne ki a NATO és Oroszország között (Fotó: MTI/AP/Eraldo Peres)

Macron háborús szándéka mellett állt ki a francia nemzetgyűlés elnöke is. Mint arról a lapunk is beszámolt, Yael Braun-Pivet az ukrajnai Odesszában azt mondta, semmit sem zárnak ki, minden lehetőséget nyitva hagynak.

A háborúhoz azonban nemcsak fegyverek, hanem katonák is kellenek. Ez alól a nyugati országok sem kivételek. Németországban egyre több kiskorú ragadna puskát.

 

Minden tizedik új Bundeswehr-katona kiskorú

A Bundeswehr újoncainak száma 2023-ban szinte változatlan maradt. A 17 évesek aránya azonban nőtt Németország haderejében – a szövetségi kormány ezzel ellentétes erőfeszítései ellenére. A német Welt honlapján olvasható cikk szerint a Bundeswehrbe tavaly mintegy 18 800 új katonát vettek fel. A hivatalos adatok szerint ismét nőtt a kiskorúak aránya közöttük

A kimutatás alapján 1996 katona még csak 17 éves volt a toborzáskor. Ez 10,6 százalékos részesedésnek felel meg az előző évi 9,4 százalék után. 

A szövetségi koalíciós kormányt alkotó pártok ugyanakkor megállapodtak abban, hogy a kiképzést és a fegyveres szolgálatot a felnőtt katonák számára kell fenntartani. A védelmi minisztérium viszont most azt közölte, hogy 17 éves jelentkezőket csak akkor vesznek fel, ha sikeres teljesítenek egy átfogó fizikai és pszichológiai alkalmassági teszten. 

A katonai kiképzés a kiskorúakra vonatkozó kiterjedt védelmi előírásokat is figyelembe veszi Németországban – írja a Welt.

Konkrétan ez azt jelenti, hogy őrszolgálatban, külföldi kiküldetésben nem vehetnek részt, a fegyvert csak kiképzési célra használhatják

– olvasható a cikkben.

Tavaly összesen 15 935 férfi és 2867 nő állt szolgálatba a Bundeswehrnél, ami összesen 18 802 újoncot jelent. Ez valamivel több mint egy évvel korábban: 2022-ben, az Ukrajna elleni orosz támadás évében az újoncok száma mintegy tizenkét százalékkal, 18 775-re emelkedett. A koronavírus előtti szintet azonban nem sikerült elérni. 2019-ben 20 170 katona kezdte meg a szolgálatát. A nők aránya az előző évi 17 százalékos növekedést követően enyhén, 15 százalékra csökkent. 2019-ben is 15 százalék volt a nők aránya.

Borítókép: Német katona vesz részt NATO hadgyakorlatán az észak-lengyelországi Korzeniewóban 2024. március 4-én (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.