Macron lépései a Moszkvával való háborút kockáztatják

Mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, Németország kormánya pedig megosztott, Macron a kontinens de facto külpolitikai vezéralakjává formálta magát. Azonban nem minden szövetségese van meggyőződve arról, hogy ő az érdekeik legjobb védelmezője.

Forrás: Bloomberg2024. 03. 27. 12:58
Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a cayenne-i Zene-, Tánc- és Színházi Akadémia (CMDTG) elkötelezett állampolgárainak jutalmazására szervezett ünnepségen, a francia tengerentúli Guyana megyében tett kétnapos látogatásának részeként 2024. március 25-én. Fotó: jody amiet Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron vezető szerepet vállalt az orosz agresszióval és a gázai humanitárius katasztrófával szembeni fellépésben, írja a Bloomberg. A francia elnök ugyanis arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna nagyon gyorsan elbukhat. Február végén a francia elnök nyilvánosan támogatta a NATO-csapatok Ukrajnába küldését. Márciusban pedig Franciaország megkezdte a kezdeményezés végrehajtására kész országok koalíciójának létrehozását.

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Donald Tusk lengyel miniszterelnök 2024. március 15-én a berlini kancellárián tartott sajtótájékoztatón összefogtak. (Fotó: AFP/Tobias SCHWARZ)
Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Donald Tusk lengyel miniszterelnök 2024. március 15-én a berlini kancellárián tartott sajtótájékoztatón összefogtak. Fotó: AFP/Tobias Schwarz

Olaf Scholz német kancellár azonnali és nyilvános vádakat fogalmazott meg Macronnak a szárazföldi csapatok bevetésre vonatkozó ellentmondásos megjegyzése miatt, és ez a kijelentés feldühítette az amerikai tisztviselőket is, akik szerint egy ilyen lépés a Moszkvával való összecsapás kockázatát is magában hordozza.

Macron a háborús kijelentéseit azért tette, hogy Putyin elbizonytalanodjon – mondta akkor –, de a szavai a NATO-tisztviselők szerint éppen az ellenkező hatást érhették el.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint azzal, hogy arra kényszerítette Berlint, hogy nyilvánosan zárja ki a csapatok küldésének lehetőségét, Macron egyértelművé tette, hogy a szövetségesek hol húzzák meg a vörös vonalaikat.

A megjegyzések a műveleti biztonság szempontjából sem voltak túl okosak. A Bloombergnek névtelenül nyilatkozó tisztségviselők szerint különösen annak fényében nem, hogy több ország már most is jelen van katonai személyzettel Ukrajnában.

 

Orosz fenyegetés

Európa katonai egységének kérdése egyre fontosabb. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis felbátorodott az elnökválasztásokon aratott nagy arányú győzelme miatt, miközben az ukrán fegyverutánpótlás kérdése nem tisztázott, mutatott rá a Bloomberg.

Ezek mellett a francia belpolitika is szerepet játszik a döntések meghozatalánál. Macron ugyanis a júniusi európai parlamenti választások kampányában Ukrajnát helyezi előtérbe, szélsőjobboldali riválisát, Marine Le Pent Putyin szövetségesének állítva be.

Egyre világosabb, hogy Oroszország fenyegetést jelent számunkra. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy orosz győzelmet vizionáljunk

mondta Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter kedden egy sajtótájékoztatón.

The French Minister of Armies, Lecornu holds a press conference in Paris
Sebastien Lecornu, a fegyveres erők francia minisztere sajtótájékoztatót tart Ipari megerősítés: fegyverzet és hadianyag témában Párizsban 2024. március 26-án. Fotó: Anadolu via AFP/Umit Donmez

Néhány uniós miniszterelnök kétségkívül Macrontól várja a vezetést, és sokan üdvözlik is az Oroszországgal szembeni keményebb álláspontját. Ugyanakkor Franciaország támogatja Lengyelországot abban, hogy az EU ismét átgondolja az ukrán gabona terén elfoglalt álláspontját, ami számos országban a gazdák nagyarányú tiltakozását váltotta ki.

 

A francia elnök a kritikusai szerint inkább beszél, mint cselekszik

A Cseh Köztársaság egy olyan kezdeményezés élén áll, amely a közeljövőben mintegy nyolcszázezer lövedék beszerzését irányozza elő az EU-n kívüli forrásokból. Bár Macron a múlt hónapban kijelentette, hogy támogatja a cseh kezdeményezést, Franciaország még nem tett pénzügyi hozzájárulást. Németország ezzel szemben háromszázmillió eurót (325 millió dollárt) költ 180 ezer lövedék vásárlására.

A háború kezdete óta Franciaország messze elmaradt szövetségesei mögött az Ukrajnának küldött teljes támogatásban – derül ki a Kiel Institute’s Ukraine Support Tracker című jelentéséből. Kevesebb mint kétmilliárd eurós támogatást ígért Kijevnek, szemben Németország 22 milliárd eurójával.

 

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a cayenne-i Zene-, Tánc- és Színházi Akadémia elkötelezett állampolgárainak jutalmazására szervezett ünnepségen, a francia tengerentúli Guyana megyében tett kétnapos látogatásának részeként 2024. március 25-én (Fotó: AFP/Jody Amiet)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.