Meghalt a férfi, aki szólt a Boeingek hibájáról + videó

A férfi 2019 óta harcolt a vállalattal. Több kijelentéséről kiderült, hogy igaz volt, hiába tagadta a Boeing.

2024. 03. 13. 20:54
United Airlines Boeing 777-200 Aircraft Departing From Amsterdam
ECONOMY/NETHERLANDS United Airlines Boeing wide body 777-200 aircraft as seen during take off and flying phase, passing in front of the air traffic control tower while the plane is departing from Amsterdam Schiphol Airport AMS towards Houston IAH in the United States of America as flight UA21. The B777 known as triple seven passenger airplane has the registration N78002 and is powered by 2x GE jet engines. United Airlines is a major American airline with headquarters in Willis Tower in Chicago Illinois with main hub base Chicago-O'Hare airport, it is the third largest airline in the world and a founding member of Star Alliance aviation group. Amsterdam, the Netherlands on January 30, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Nicolas Economou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Barnett több mint harminc évig dolgozott a Boeingnél, mielőtt 2017-ben nyugdíjba vonult. Halála előtt pedig pont a cég ellen indított perben tanúskodott. 2010-től minőségellenőrként dolgozott az amerikai North Charleston-i gyárban, ahol a 787 Dreamliner-t, egy korszerű, főleg hosszú távú útvonalakon használt utasszállítót készítettek.

A férfi már 2019-ben arra próbálta felhívni az emberek figyelmét, hogy a hatalmas nyomás alatt dolgozó munkások sokszor direkt tesznek olyan alkatrészeket a gépekbe, amik nem szabályosak.

Sőt arra is kitért, hogy az oxigénrendszer sem működik megfelelően és a légzőmaszkok negyede nem működne vészhelyzetben. A Boeinget arról is tájékoztatta korábban, hogy az új repülőket kapkodva szerelik össze és ez a biztonság rovására megy. 

Az amerikai szabályozó hatóság, a Federal Aviation Administration (FAA) 2017-es felülvizsgálata azonban megerősítette Barnett néhány aggályát.

Nyugdíjba vonulása után hosszan tartó jogi eljárásba kezdett a cég ellen. A múlt héten tanúskodott, ám a szombati, második meghallgatására már nem került sor, miután nem jelent meg a bíróságon. Később az autójában találták meg, holtan. A Boeing közleményében részvétét fejezte ki a férfi családjának és barátainak.

Egy január eleji incidens után kezdődött a vizsgálat, amikor egy vészkijárati ajtó lerobbant egy vadonatúj Boeing 737 Maxről, röviddel a portlandi nemzetközi repülőtéri felszállása után.

Emlékezetes, a napokban ért véget az FAA hathetes ellenőrzése, aminek során több olyan esetet is feltártak, amikor a vállalat állítólag nem tartotta be a gyártási minőségellenőrzési követelményeket.

Borítókép: Rájár a rúd a Boeingre mostanában (Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.