Merényletre készült az elfogott illegális migráns

Az amerikai határválság és elhibázott migránspolitika miatt március elején egy terroristagyanús személy lépett az Egyesült Államok területére. A 22 éves Basel Bassel Ebbadit sikerült a hatóságoknak feltartóztatni.

2024. 03. 18. 20:20
null
Eagle Pass, 2023. szeptember 22. A Rio Grande határfolyóban gyalogló illegális bevándorlók Mexikóból a texasi Eagle Passba tartanak 2023. szeptember 21-én. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerűbb átkelőfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba. (Fotó: MTI/EPA/Adam Davis) Fotó: Adam Davis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha egy személy potenciális veszélyt jelent a nemzetbiztonságra vagy a közbiztonságra, megtagadjuk a befogadását, őrizetbe vesszük, eltávolítjuk, vagy más szövetségi ügynökségekhez küldjük további átvizsgálás, vizsgálat és büntetőeljárás céljából – nyilatkozta az Egyesült Államok vám- és határőrszolgálatának szóvivője azzal kapcsolatban, hogy ismét egy veszélyes migráns lépte át az USA határát, olvasható a Fox News amerikai hírportál oldalán.

 

A 22 éves Basel Bassel Ebbadi a texasi El Paso közelében lépett amerikai földre. Elfogása után arra a kérdésre, hogy miért érkezett az Egyesült Államokba a The New York Post amerikai lap tudósítása alapján ezt a választ adta:

Megpróbálok bombát készíteni.

Későbbi meghallgatása során azt állította, hogy a Hezbollah libanoni radikális szervezet kötelekében kapott hét évig kiképzést, majd négy évig fegyverraktárak őrzésében vett részt. Kiképzésének célját a dzsihádban és a nem muszlim emberek megölésében jelölte meg. Állítása szerint el akarta hagyni a szervezetet, de 

ha egyszer bent vagy, soha nem tudsz kijutni

– jelentette ki. 

A hatóságok adatai alapján Ebbadi nem rendelkezett iratokkal, elfogásakor azt mondta, hogy azokat Costa Rica-i tartózkodása alatt rabolták el tőle. Azt elismerte, hogy hamis születési adatokat adott meg magáról korábbi svédországi, ecuadori és panamai tartózkodása alatt.

Először New Yorkba kívánt menni, majd állítása szerint körbeutazta volna az országot, ha sikerül bejutnia az Egyesült Államokba. Jelenleg kitoloncolás vár rá, de még hivatalosan nem közölték, hogy melyik országba kell távoznia.

Folyamatosan nő a terroristagyanús személyek száma az Egyesült Államokban. A 2022-es évhez képest tavaly megduplázódott azoknak a személyeknek a száma, akiknek köze lehet a terrorizmushoz és az Egyesült Államok területére kívántak lépni.

Donald Trump március eleji texasi látogatása előtt szintén egy terroristagyanús migráns lépett be az országba, őt sikerült azonosítania és elfognia a hatóságoknak. Kérdéses, hogy az elhibázott határpolitika miatt hány olyan ember juthatott be az Egyesült Államokba, akik szintén terroristagyanús személyek, de azonosításuk és elfogásuk nem volt sikeres.

Borítókép: A Rio Grande határfolyóban gyalogló illegális bevándorlók Mexikóból a texasi Eagle Passba tartanak 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/EPA/Adam Davis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.