Párizsi olimpia: fegyveres támadásra és tömegbe hajtásra számít Franciaország

Az egy héttel ezelőtti moszkvai terrortámadást követően Európa-szerte megnőtt az aggodalom egy esetleges újabb merénylet miatt. Franciaországban különösen aggasztja a hatóságokat, hogy visszatérhet a tömeges terrorizmus az országba, az sem kizárt, hogy az idei párizsi olimpia nyitóünnepségét nem tartják meg.

2024. 03. 29. 7:37
Az olimpiai öt karika a párizsi Georges Vallerey uszoda főbejáratán 2024. március 5-én. Fotó: Dimitar Dilkoff Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Át kell állnunk a B tervre – hangoztatta a francia sajtó egy hírszerzési forrás álláspontját csütörtökön, közel egy héttel a brutális moszkvai terrortámadás után. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet afganisztáni, Horaszán nevű ága (ISIS-K) vállalta magára, ám most Európa-szerte tartanak attól, hogy újabb terrortámadásra kerül sor.

Franciaország nemcsak azért lehet potenciális célpontja az iszlám szélsőségeseknek, mert nagyszámú muszlim kisebbségnek ad otthont, de idén Párizsban rendezik meg a nyári olimpiai játékokat.

Legfrissebb híradások szerint az is felmerült, hogy a július 26-án esedékes ünnepélyes megnyitót mégsem tartják meg. Noha döntés még nem született a kérdésben, az már szinte biztos, hogy nagyfokú biztonsági készültségre kell számítani, közel 20 ezer katona, valamint 45 ezer rendőr részvételével. Január végén még arról tájékoztatta a sajtót a belügyminisztérium, hogy a nyitóünnepség résztvevőinek számát a felére, mintegy 300 ezerre csökkentik.

A hírszerzés közölte, az elmúlt napokban kiemelt figyelmet fordítottak az országban tartózkodó közép-ázsiaiakra, köztük a türkmén, kirgiz és kazah állampolgárokra – a moszkvai támadás végrehajtói között ugyanis tádzsik állampolgárok is lehettek. A titkosszolgálatok ugyanakkor kiemelték, nem könnyű feladattal néznek szembe, hiszen közben az iszlamistákat is szemmel kell tartaniuk, akik néhány nap leforgása alatt képesek terrortámadást megszervezni és végrehajtani.

A francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) figyelmeztetett a tömeges terrorizmus visszatérése miatt, a lehetséges kockázatok között említette a háborús fegyverekkel elkövetett támadásokat, valamint a járművel történő tömegbe hajtást.

 

Hétfőn Emmanuel Macron francia köztársasági elnök arról számolt be, az elmúlt hónapokban több merényletkísérlettel is próbálkozott az ISIS-K az országban – nem sokkal előtte Gabriel Attal miniszterelnök bejelentette, a legmagasabb szintre emeli a biztonsági készültséget. Az MTI csütörtöki közlése szerit a húsvéti ünnepek alatt még nagyobb készültségre kell számítani egész Franciaországban: Gérald Darmanin belügyminiszter arra kérte a prefektusokat, hogy vezényeljenek biztonsági erőket minden katolikus és protestáns templom elé a hétvégi húsvéti ünnepek idejére.

Borítókép: Az olimpiai öt karika a párizsi Georges Vallerey uszoda főbejáratán 2024. március 5-én (Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.