Sosem találja ki, már hány ünnepnapja van az LMBTQ-közösségnek az Egyesült Államokban

Nemhogy napokat, de teljes hónapokat szánnak a láthatóság és elfogadás növelésére.

2024. 03. 31. 20:32
null
LGBT members and their supporters take part of the Equality March for Unity & Pride parade outside of the White House in Washington DC, June 11, 2017. (Photo by Jose Luis Magana / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási felháborodást keltett az Egyesült Államokban, hogy Joe Bidenék úgy döntöttek, kitiltják a vallási jelképeket a Fehér Ház hagyományos tojásfestő versenyéről, ugyanakkor ünnepelte az idén éppen húsvétvasárnapra eső „transzneműek láthatóságának napját”. Donald Trump volt republikánus elnök és más konzervatív politikusok bocsánatkérésre szólították fel Joe Bident, amiért katolikus létére semmibe vette a keresztény hagyományokat. A transzneműek láthatóságának napja minden évben március 31-én van, próbálják felhívni a figyelmet a transz közösségre és jogaikra. 

A botrány margóján a Fox News összeszámolta, hogy hány olyan nap van az Egyesült Államokban, amely az LMBTQ-közösségről szól. 

Becslésük szerint legalább 28 (!) ilyen napot tartanak számon.

A teljesség igénye nélkül felsorolják a:

  • nemzetközi aszexuális napot,
  • nemzetközi rózsaszín napot,
  • nemzetközi drag napot, 
  • pánszexuális és pánromatikus tudatosság napot, 
  • Harvey Milk napját (Harvey Milk melegjogi aktivista volt).

Sőt teljes hónapokat szentelnek az LMBTQ-közösségnek: a már Magyarországon is ismert pride (büszkeség) havát júniusban, az LMBT-történetének havát októberben és a transzneműek havát novemberben. A Fox News hozzáteszi, hogy ezek közül nincs elismerve mind nemzetileg, van, amit csak városi, sőt egyetemi szinten ünnepelnek.

Azonosítottak viszont hét olyan alkalmat, mikor Joe Biden elnöksége alatt a Fehér Házban megemlékeztek az LMBT-közösségről: a coming out (önfelvállalás) napját októberben, a leszbikus láthatóság napját áprilisban, a nemzetközi homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni napot májusban, a pride havát júniusban, a bátorság napját, az interszexuálisok napját, a transzneműek emléknapját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.