Trükközik a német kormány a haderő fejlesztésével

A német kormány trükkösen nem hitelként, hanem költségvetésen kívüli különalapként kezeli a hatalmas összeget, amelyet a haderő fejlesztésére akar költeni. A Szövetségi Számvevőszék azonban már figyelmeztette a kormányt, hogy ez a gyakorlat ugyanúgy az államra ró terhet, márpedig alkotmányba van rögzítve az adósság maximuma. A haderőfejlesztés így további akadályokba ütközhet.

2024. 03. 27. 20:13
Könnyen zátonyra futhatnak a német katonai fejlesztési projektek (Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország nehezen éri el a NATO által minimálisan előírt, a bruttó haza termék (GDP) két százalékát kitevő védelmi költségvetést, miközben a haderőfejlesztésre fordítandó 100 milliárd euróra vonatkozó tervek, amelyeket Olaf Scholz kancellár nem sokkal az ukrajnai háború kitörése után jelentett be, elakadtak – írja a Remix News portál.

A százmilliárd euró nagy részét a kormány fegyverek vásárlására költené, amelyek nagy része csak évek múlva érkezik meg, miközben a jelentések évről évre a német hadsereg munkakörülményeinek folyamatos romlásáról, felszereléshiányról és a sikertelen toborzási kampányok miatt egyre növekvő létszámhiányról szólnak.

A német adósságplafont még a helikoptereknél is magasabbra emelné a német kormány (Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német adósságplafont még a helikoptereknél is magasabbra emelné a német kormány (Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

A német haderőfejlesztéssel az a legnagyobb probléma, hogy annak nagy részét nem a költségvetésből finanszírozzák. A Scholz-kabinet a NATO-ban a kétszázalékos védelmi bővítést hitellel próbálja megoldani, ami alkotmányellenesnek minősülhet.

A kormány trükkösen nem hitelként, hanem költségvetésen kívüli különalapként kezeli a hatalmas összeget. Németország legendás hitelfelvételi korlátját a 2008-as globális pénzügyi válság végével az alkotmányban rögzítették, így a kormányoknak kiskapukat kellett találniuk a további finanszírozáshoz. Mivel a pénzt a költségvetésen kívüli alapokba teszik, papíron úgy tűnik, mintha nem az államot terhelnék.

A Szövetségi Számvevőszék azonban figyelmeztetett az ilyen gyakorlatra. 

A speciális alapok esetében az állam ugyanúgy hitelt vesz fel, tehát szövetségi adósságról van szó, még ha más néven is nevezik

– mondta a hivatal elnöke, Kay Scheller, hozzátéve, hogy a német kormány aggasztóan gyakran használja fel a speciális alapokat, amelyek felett hiányzik a parlamenti felügyelet.

A haderőfejlesztésre szánt százmilliárd eurót (amely a kormány kétszázalékos NATO-célját is szolgálja) 2027-ig az utolsó centig fel fogják használni. Boris Pistorius védelmi miniszter csendben lobbizni kezdett a forrásokért, de eddig csak zsákutcába futott.

Scholz pártja, a Szociáldemokrata Párt (SPD) most ugyanazt mondja, mint a Robert Habeck gazdasági miniszter vezette Zöldek: Németországnak lazítania kell az adósságkorlátokon, ha a következő években is a NATO-cél felett akarja tartani a védelmi kiadásokat. Lars Klingbeil, az SPD társelnöke azt mondta, hogy az ország biztonságának szavatolása után elkötelezettek az adósságlimit reformja mellett.

A kormány elszántsága azonban nem biztos, hogy elég lesz. Az adósságplafon emeléséhez kétharmados többségre van szükség a szövetségi parlamentben, vagyis a Bundestagban, és ez minden bizonnyal nem lesz meg. Az ellenzéki konzervatív kereszténydemokraták (CDU) kizárták, hogy megszavazzák az ilyen intézkedést, és a kormánykoalíció harmadik pártja, Christian Lindner pénzügyminiszter költségvetési megszorításairól híres Szabad Demokrata Pártja is elutasítja, hogy belenyúljanak az alkotmányba.

Borítókép: Könnyen zátonyra futhatnak a német katonai fejlesztési projektek (Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert/DPA/ DPA Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.