Törökország hatalmas külföldi katonai jelenlétet épített ki + videók

Az Oszmán Birodalom kora óta nem volt annyira kiterjedt Törökország külföldi katonai jelenléte, mint napjainkban. Azon túl, hogy a NATO második legnagyobb haderejét adja, öt országban létesített saját katonai bázist, részt vesz nemzetközi missziókban, de bilaterális egyezmények útján olyan országban is jelen van, mint Azerbajdzsán. A Magyar Nemzetnek Pénzváltó Nikolett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének kutatója beszélt Törökország katonai fejlődéséről.

2024. 04. 06. 5:55
Turkey's largest military exercise continues
Török katonák a „Sea Wolf” nevű hadgyakorlaton vesznek részt 2019. május 14-én Antalyában. Fotó: Suleyman Elcin Forrás: AFP/Anadolu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Törökország elsősorban olyan államokban van jelen katonai erővel külföldön, amelyek valamilyen szempontból fontosak számára – emelte ki a Magyar Nemzetnek Pénzváltó Nikolett. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) John Lukács Intézetének kutatóját annak kapcsán kerestük meg, hogy Ankara az elmúlt évtizedekben erőteljesen építette ki katonai jelenlétét külföldön: saját bázisokat létesített Irak, Szíria, Katar, Szomália, valamint a török vezetésű Észak-Ciprus területén, mindezeken felül még hosszabb azon országoknak a sora, melyekben török katonák vannak jelen nemzetközi missziók részeként vagy bilaterális megállapodások eredményeként.

 

Pénzváltó Nikolett rámutatott, a Recep Tayyip Erdogan elnök vezette Törökország elsődleges célja, hogy garantálja saját biztonságát és stabilitását.

 

Törökország érdeke a Balkán stabilitása

Kiemelte, a Balkán hagyományosan fontos Ankara számára – Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában is állomásoznak török csapatok a NATO és az EU kötelékében. Mindkét országban egyébként nagy számban élnek török állampolgárok. A Koszovóban működő KFOR békefenntartó csapatok vezetését éppen tavaly októberben vette át Özkan Ulatas török vezérőrnagy, az országban állomásozó török katonák száma 500 körül mozog.

A térségben az elmúlt időszakban meglehetősen feszültté vált a helyzet Koszovó és Szerbia között; tavaly októberben arról írtak a nemzetközi hírportálok, Erdogan és Alekszandar Vucsics szerb államfő jó kapcsolata kulcsfontosságú lehet a két ország közötti helyzet eszkalációjának megakadályozásában. A boszniai jelenlét szintén kulcsfontosságú, a Bloomberg amerikai televíziós hálózat az ottani török etnikai közösségek védelmét emelte ki. A közösség létszámát közel 11 ezresre becsülik.

 

Terrorizmus ellen harcolnak a török erők

Pénzváltó Nikolett rámutatott, a Balkánon túl egy másik nagy terület, ahol jelentős a török katonai jelenlét, az a Közel-Kelet.

Irakba és Szíriába a terrorizmus elleni harc részeként telepített Ankara csapatokat

– tette hozzá. A szakértő ismertette, az iraki jelenlét elsősorban az északi területekre korlátozódik.

A Zilkan nevű, 2015-ben létrehozott katonai bázist, amely nem messze fekszik Moszultól, még az akkori, Iszlám Állammal (ISIS) való harcok miatt hozták létre, azóta azonban a törökök által terroristának tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni fellépések kerültek előtérbe, a török jelenlét pedig az iraki kurd régió határ menti területeire koncentrálódik. Pénzváltó Nikolett rámutatott, az iraki kormány nemcsak az amerikai, hanem a török jelenlét ellen is tiltakozik, mondván, megsértik az ország szuverenitását. 

A szíriai katonai beavatkozás pedig az Oszmán Birodalom első világháborút követő összeomlása óta az egyik legnagyobb külföldi művelete volt Ankarának.

Először 2016-ban jelentek meg az arab országban török katonák, szintén az ISIS elleni harc jegyében, ám ahogyan Irakban, Szíriában is a kurdok elleni harc, nevezetesen a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) elleni műveletek kerültek előtérbe.

Az arab országok közül érdemes szót ejteni Katarról, valamint Líbiáról. Erdogan korábban úgy fogalmazott, a katari jelenlét a békéhez és a stabilitáshoz járul hozzá az Öböl-térségben. Libanonban pedig a helyi erők kiképzésével és tanácsadással foglalkoznak a török katonák. Szomália szintén kulcsfontosságú a török haderő számára: Mogadishuban nyitották meg 2017-ben az egyik legnagyobb török katonai bázist. A kelet-afrikai országban elsősorban az ország újjáépítésében, az oktatás és egészségügy újraindításában, valamint a biztonság fenntartásában segít Ankara.

Pénzváltó Nikolett kiemelte, Szomália kivételnek számít, ugyanis az ottani török jelenlét valóban azt mutatja, terjeszkedik a török külpolitika.

 

Testvéri szövetség: török katonai jelenlét Azerbajdzsánban

Törökország számára kiemelt terület még a Kaukázus, ahol szövetségesüket, az Ilham Alijev vezette Azerbajdzsánt segíti. A két ország testvérnépként tekint egymásra – mutatott rá a szakértő, ráadásul Ankara és Baku temérdek védelmi, köztük fegyvereladási szerződést kötött a hegyi-karabahi háborúk alatt. Az utolsó, Törökországon kívüli terület, ahol török katonákkal lehet találkozni, Észak-Ciprus, ahol mintegy 40 ezer fegyveres állomásozik.

 

Világhírűvé vált a török hadiipar

Ankara katonai fejlesztéseiről gyakran lehet hallani, ám a NATO statisztikai adatai azt mutatják, 2014 óta nem sikerült elérni a védelmi kiadásokra vonatkozó kétszázalékos küszöböt. Pénzváltó Nikolett szerint a tendencia részben a rossz gazdasági helyzettel és a magas inflációval magyarázható.

ANUSAUSKAS, Arvydas; BAYRAKTAR, Haluk; BESTA, Petro
Haluk Bayraktar, a robotrepülõgépeket gyártó török cég, a Baykar vezérigazgatója, Petro Besta, Ukrajna litvániai nagykövete és Arvydas Anusauskas litván nemzetvédelmi miniszter (b–j) a Baykar TB2-es harci drónjának bemutatásán a siauliai légi támaszponton 2022. július 6-án. Fotó: Valda Kalnina/MTI/EPA

A tavalyi 51, a két évvel ezelőtti 72 százalékos infláció a védelmi kiadásokra is hatással volt. A szakértő ugyanakkor kiemelte, amiben Törökország rohamosan fejlődik, az éppen a fegyverexport, egyre több ország fordul Ankarához újabb vásárlások érdekében. Ezek közé sorolta Lengyelországot, Romániát és Észtországot, ami mutatja, hogy a török fegyverek a  NATO-ban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Borítókép: Török katonák a Sea Wolf nevű hadgyakorlaton vesznek részt 2019. május 14-én Antalyában (Fotó: AFP/Suleyman Elcin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.