Kirakatkiállítás

Noha a képzőművészek „békeidőben” is önkéntes magányban alkotnak, a koronavírus kikényszerítette erősen ajánlott bezártság nyilván hat a művészek gondolkodására is. Nem beszélve arról, hogy a közönség lényegében nem láthatja a műveiket. A járványhelyzetre szellemes választ adott a Kieselbach Galéria. Tizenöt jeles kortárs képzőművészünk karanténban alkotott munkáiból rendeztek kiállítást.

2020. 04. 28. 19:54
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Batykó Róbert, Bukta Imre, Czene Márta, drMáriás, Fehér László, FKovács Attila, Fülöp Gábor, Hecker Péter, iSKi Kocsis Tibor, Király Gábor, Részegh Botond, Stark Attila, Szabó Ábel, Verebics Ágnes és Weiler Péter művei néhány nappal a tegnap délelőtti megnyitó előtt érkeztek Erdélyből, Mezőszemeréről és Budapest különböző pontjairól.

A Mezőszemeréről érkezett kép alkotója Bukta Imre Munkácsy-díjas, érdemes művész, és természetesen, mint a mezőgazdasági művészet megteremtője, falusi idillnek tetsző alkotásokat festett. De tényleg idilli állapotot ábrázol az utcán kérődző négy szarvasmarha?

A másik képen pedig egy – egészített ki a művész. – Gyerekkori emlékeim közt őrzöm, amikor még száz tehén volt a faluban. Ma már egy sincs. Az említett képen álomszerű, furcsa helyzetben heverésznek a Május 1. úton, ami a valóságban sosem fordult elő, sosem heveredtek vagy ültek le a néptelen utcán. Látszólag békések, azonban elengedik a tejüket, ami a tőgyükből az utcára folyik. Ezt a fájdalmas témát a koronavírus-járvány hozta ki belőlem – magyarázta a festő.

Bukta Imrének az volt a célja, hogy a realisztikusan megfestett ábrázolás valószerűtlen jelenetet ábrázoljon. Előhozhatja a kérdést a nézőből: többé nem lesz szükség tejre, nem lesz szükség ezekre az aranyos, bamba állatokra? – mondta a festő, mire közbevetettem, hogy az ő életét, napirendjét vélhetően nem borította fel a házi karantén. Annyiban tényleg nem változik egy képzőművész élete, hogy békeidőben szintén a műtermében dolgozik, azonban most az ember elméjét más dolgok foglalkoztatják. Például a messze lévő unokák, gyermekek. Rengeteg születésnap van mostanában, ami nálunk mindig nagy családi ünnepély – válaszolta a képzőművész, majd kérdésemre kitért a falu életében történt változásokra is. – A közösségi terek zárva tartanak. Néha, amikor sétálok, megállapítom, hogy egy árva lélekkel sem találkozom. Mindenki óvatos. Bár volt egy roma temetés, amelyen nagyon sokan összegyűltek a különböző helyekről érkezett gyászolók, akik egymáshoz közel, maszk nélkül búcsúztak szerettüktől. De ezenkívül csak egy-két kóbor kutyával lehet találkozni, amint ütött-kopott bundával oldalognak az üres utcákon.

Bukta Imre e komor képpel ellentétes látványról is beszámolt.

A kertben virágba borultak az almafák, a szilvafákon már megjelentek a gyümölcsök. Megnyugtató ez az idillikus kép, ami elfeledteti, hogy közben világjárvány dúl. Aztán az interneten böngészve szembesülök egy másik valósággal, ami jó, mert nem tehetünk úgy, mintha nem létezne a járvány – summázta a képzőművész.

Mivel a rendezvények ma tiltott csemegék, miként tekinthetjük meg a Kortársak karanténban elnevezésű tárlatot? Nos, az utcáról. A galéria Falk Miksa utca és Szent István körút felé néző kirakatainak ablakain keresztül láthatjuk a falakon sorakozó műveket. Nem szokványos, annyi szent. Pontosabban mára inkább az lett a szokványos, hogy a virtuális térben barangolhatunk a műalkotások között, a Kieselbach.hu oldalán is online bolyonghatunk otthoni karanténünkből a karanténban született művek között.

Valamennyi műalkotás megvásárolható a Kieselbach Galéria webshopjában. Így hazulról, biztonságos körülmények között válhatunk értékes, eredeti műalkotások tulajdonosává. A galéria biztat: egyetlen kattintással szebbé, izgalmasabbá tehetjük otthonunkat. Arról is biztosítanak, hogy a megvásárolt műtárgyak telefonos egyeztetést követően, szakszerű fertőtlenítés után kerülnek új tulajdonosaikhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.