Toldiról is szó lesz a Svenk mai műsorában

Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. A Svenk mai műsorában 22.50-től a Hír TV-n azt is megtudhatják a nézők, kinek a tollrajzát használta Arany János szellemének megidézésekor Jankovics Marcell.

Magyar Nemzet
2022. 10. 15. 15:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Toldi rajfilmsorozat ötlete Áder Jánostól származik – mondja Csákovics Lajos társrendező a 22.50-kor kezdődő Svenk műsorában a Hír TV-n. Hozzáteszi, hogy Mikulás Ferenc producer úgy gondolta, ez a munka leginkább Jankovics Marcellnek való, ezért  kapta a felkérést. Elmondja azt is, hogy kevésbé törekedtek korszerűsítésre, sokkal inkább a korhűséget tartották szem előtt. Szól arról is, hogy amikor Arany János 27 éves korában megírta a Toldit, egy csapásra igazán népszerű lett a korabeli irodalmi életben, és egy alkalommal, amikor a hasonlóképpen népszerű Petőfi Sándorral találkoztak, akkor Petőfi készített Aranyról egy tollrajzot. Ebből a rajzból alkotta meg Jankovics Marcell Arany szellemének figuratervét a filmben. A társrendező azt is hangsúlyozta, hogy a film minden korosztályt meg tud szólítani.

Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.

 

A film a Kecskemétfilm gyártásában készült. A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A Toldi mesélője Széles Tamás. A film támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Nemzeti Bank és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A Toldi, a mozifilm október 20-án kerül a magyar mozikba a Kecskemétfilm és Mozinet forgalmazásában.

Borítókép: Jelenet a filmből (Fotó: Mozinet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.