Új supergroup alakult Szőke Nikoletta Jazzplosion néven

A jazzénekes sem szvinggel, beboppal kezdi, legalábbis a Junior Prima díjas Szőke Nikoletta kamaszként kora popslágereit hallgatta Britney Spearstől, a Destiny’s Childtól, a Backstreet Boystól, miként kortársai.

2023. 03. 02. 6:30
Szőke Nikoletta Jazzplosion néven alakított új zenekart a dzsesszénekesnő
Szőke Nikoletta Dzsesszénekes 20230227 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A popzene mellett mindig is nagyon szerettem az afroamerikai muzsikát, a soult, a hiphopot. Sőt volt egy intenzív rapperkorszakom, amikor úgy is öltözködtem – árulta el Szőke Nikoletta, aki bevallotta: mai napig szereti a jó rapzenét.

Új supergroup alakult Szőke Nikoletta Jazzplosion néven
Szőke Nikoletta életébe egyszerre érkezett a szerelem és a dzsessz. Fotó: Bach Máté

Közbevetettem, hogy abban a műfajban nagy ívű, izgalmas énekdallamok egyáltalán nem fordulnak elő.

Az énekesnő elmagyarázta: a rap „time” nagyon hasonló a jazzhez. Ezzel sokkal okosabb nem lettem, ezért elmondta, mit is értsek time, timing alatt.

Mindenfajta zenének más-más a tempóérzete. Más egy indulóé, más a gyors szvingé. Ott azt érzi a hallgató, mintha folyton elkésne a basszus vagy az akkord. Persze minden időben van, azonban „ráérősen” játsszák a zenészek.

Visszakanyarodva tinédzserkorára, mint megtudtam: nem volt teljesen ismeretlen előtte a jazzmuzsika, hallgatott Frank Sinatrát, Ella Fitzgeraldot, Louis Armstrongot.

– Később, az énekórák alkalmával jöttem rá, hogy milyen sok jazzstandardet ismertem, mert világslágerek voltak – így Szőke Nikoletta, aki ekkortájt ismerte fel, hogy mindig is élt benne a műfaj iráni vonzalom, tudniillik amikor gyerekkorában otthon énekelt, minduntalan megváltoztatta a slágerek dallamát, mondhatni improvizált.

– Zavart, ha egyformán adtam elő többször egymás után egy dalt – emlékezett.

A kis Szőke Nikolettát muzsika vette körül otthon, hiszen édesapja cimbalomművész. 

Első általánosban az énektanárának annyira megtetszett a hangja, hogy kézen fogta és körbevitte a tantermeken, s mindenkinek bemutatta, milyen szépen énekel. 

Így kezdődött, ám másként folytatódott, amennyiben 18 éves koráig mással foglalkozott, mígnem rádöbbent: énekesnő akar lenni.

Bikfalvy Júliához – aki sokak mellett Rost Andrea énektanára volt – járt négy esztendeig a klasszikus énektechnika – helyes testtartás, levegővétel, levegőbeosztás – elsajátítása végett. A jazzbe későbbi férje, Barcza-Horváth József nagybőgős, basszusgitáros vitte bele.

– Szó szerint együtt jött a jazz és a szerelem – mosolygott az énekesnő.

Bőgős szerelme mutatta be Winand Gábor énekes-klarinétos-fuvolista-zongoristának, aki Szőke Nikoletta mestere lett az Etűd Zeneművészeti Szakközépiskolában. A műfaj történetét, kiemelkedő alakjait férje ismertette meg vele. Olyan alaposan, hogy jóval később a Filharmónia Magyarország szervezte, Balázs Elemérrel közösen tartott ifjúsági jazztörténeti előadás-sorozatával a legkülönbözőbb helyzetben lévő települések iskoláiban járt. Úgy tapasztalta, mindenütt rendkívül fogékonyak a műfajra a gyerekek.

Folytassuk most tovább időrendben.

– Rengeteg instrumentális zenét hallgattam. Megtanultam a fúvósszólókat Chet Bakertől, Miles Davistől. A trombita áll a legközelebb az énekléshez, hiszen ők is saját maguk, azaz intonálva állítják elő a hangot. Mivel hangszerszólókat énekeltem, egyből a saját hangomon szólaltam meg, nem pedig utánozva más előadót – fogalmazott Szőke Nikoletta.

Méghozzá olyan jól szólalt meg saját hangján, hogy 2005-ben, mindössze huszonkét esztendősen, három és fél évvel első énekóráját követően, megnyerte a Shure Montreux Jazz Voice énekversenyt nyolcszáz jelentkező közül. Megkérdeztem: vajon a montreux-i siker többet hozott-e neki, mint A dalbeli szereplése.

– Hogyne! Hirtelen a legjobb fesztiválokra kaptam meghívást, a főműsoridős produkciók közé. Mindent megadtak, amit a nagy sztároknak. Akkoriban a jazztársadalom sokkal hierarchikusabb volt, mint manapság, amikor az a döntő, kinek mekkora a közönsége. Akkor nagy dolognak számított, hogy egy fiatal előadó este nyolckor állhatott színpadra. Persze köszönhetően nagyon profi  zenekaromnak: Barcza-Horváth Józsefnek, Szakcsi Lakatos Róbertnek, Mohay Andrásnak.

Most szervezett, új együttesére sem lehet panasz: László Attila (gitár), Fekete-Kovács Kornél (trombita), Barcza Horváth József (nagybőgő, basszusgitár), Balázs Elemér (dobok).

– Születésnapom közeledtével gondoltam egy merészet, összehozok egy igazi supergroupot. Külön-külön mindegyikükkel zenéltem, így együtt azonban nem. Nagyon elfoglaltak, mégis elfogadták a felkérésemet, ami igazán megtisztelő – mondta Szőke Nikoletta.

A Szőke Nikoletta Jazzplosion április 6-án mutatkozik be az Opus Jazz Clubban.

Borítókép: Szőke Nikoletta (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.