Soha vissza nem térő alkalom: a cseh Drak Színház vendégjátéka Szombathelyen

Ha bábművészet, akkor Csehország az elsők között van. Bábos nagyhatalom, máig ott van például az UNIMA központja. Nem csoda, hogy ismét nagy izgalom előzi meg a Drak Színház magyarországi vendégszereplését a 10. Színházi Olimpia égisze alatt megrendezett Bábművészeti Világtalálkozón. Georges Méliès utolsó trükkjével május 4-én Szombathelyen is legyőzi a halált.

Ölbei Lívia
2023. 04. 28. 11:15
cseh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Soha vissza nem térő alkalom – mondja Kovács Géza, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója, amikor arra kérjük, két fontos mondattal ajánlja a közönség figyelmébe a május 4-én érkező előadást. – Valószínűleg a közeljövőben nem lesz arra financiális lehetőség, hogy ismét Szombathelyen találkozhassunk a Drak Színházzal, amely évtizedek óta a világ egyik legkiemelkedőbb bábszínháza, a szakmát folyamatosan megújító gondolkodással – emeli ki az igazgató.

cseh
Georges Méliès élete ihlette az előadást (Fotó: szinhaz.org)

Boráros Szilárd bábtervezőt megszólítva azt a választ kapjuk, hogy a Georges Méliès utolsó trükkje rendkívül szórakoztató, látványos és sokrétű élményt ígér minden korosztálynak: miközben klasszikus értelemben vett bábokkal nem dolgozik, felfedezhetjük benne sok más mellett akár a vásári játék, akár a bűvésztrükkök világát is. A Drak Színházat az egyik legprogresszívebb cseh bábszínházként definiálja.

A Georges Méliès utolsó trükkje egyébként nem először mutatkozik be Magyarországon, a múlt évi MITEM kiemelkedő vendégelőadása volt a Nemzeti Színházban – nyilván ezért is tér vissza. A 2022-es MITEM-krónika szerint: 

a fesztivál legelbűvölőbb előadását hozta Budapestre a cseh Drak Színház, amely profilját tekintve bábszínház, minőség szempontjából csak nagybetűs színházként emlegethető. A Georges Méliès utolsó trükkje című, behatárolhatatlan műfajú produkcióban a különböző bábtechnikák és az animáció mellett a pantomim, a bűvészet vagy a vásári komédia is megjelenik.

Az előadásban szó nem hangzik el – a hatás egészen más alapokon nyugszik. A szinopszis szerint a produkciót a filmművészet úttörője, Georges Méliès különleges élete és munkássága ihlette. Az előadás a varázslók, trükkök és varázslatok csábító környezetébe kalauzol el bennünket. A bűvésztrükköknek, amelyeket Méliès hihetetlen fantáziadús módon elsőként alkalmazott filmes közegben, ma is megvan a művészi költészete. És mindenekelőtt sokan vannak, akik a nyomdokaiba léptek. Méliès határtalan képzelőerővel teli világában még a halál is felbukkan, hiszen a celluloid, az illúzió és a fantázia olyan fegyverek, amelyek – úgy tűnik – még magát a Kaszást is képesek legyőzni… Vagy mégsem? Megtudjuk, mikor ér véget minden idők legnagyobb filmmágusa lenyűgöző életének története.

Május 4-én a szombathelyi Mesebolt Bábszínház fogadja az előadást, amely a győri vendégjáték után, a zalaegerszegi vendégjáték előtt érkezik a szombathelyi MMIK nagyszínpadára.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: A cseh Drak Színház különleges világot varázsol Szombathelyre (Forrás: Szinhaz.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.