Suzuki Tadashi rendezése ismét az olimpia színpadán

A trójai nők sikere után ma este Suzuki Tadashi másik rendezését, az Elektrát is láthatja a budapesti közönség a MITEM fesztivál programjaként.

Magyar Nemzet
Forrás: szinhaz.org2023. 04. 26. 13:00
olimpia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elektra történetét talán mindenki ismeri. Apját, a trójai háborúból hazatérő Agamemnont meggyilkolja felesége, Klütaimnésztra és szeretője, Aigiszthosz. Klütaimnésztra és Aigiszthosz száműzi Elektra testvérét, Oresztészt, Elektrával pedig mostohán bánnak, fogoly lesz belőle az anyja házában. Az apját gyászoló Elektra egyetlen reménye, hogy Oresztész visszatér, és bosszút áll a gyilkosokon. Klütaimnésztrát rémálmok gyötrik, retteg Oresztész hazatértétől. Elektra nővére, Khrüszothémisz, akit anyja szintén fogságban tart, házasságra és gyermekekre vágyik. Mikor Oresztész nagy sokára hazatér, és felfedi, kicsoda valójában, Elektra végül szembesül a sors iróniájával.

Az előadás alaphelyzete az ókori görög drámából merítkezik. A szerző, Hugo von Hofmannsthal darabját eredetileg 1903-ban mutatták be. Suzuki Tadashi szerint az embereknek megvan az a különleges képessége, hogy a látszólag megoldhatatlan kérdésekre is választ találjanak. A drámában szereplő három nő fogságban van, izolálva a külvilágtól. Nem királyi udvarban laknak, hanem egy kórházban, ahol rajtuk kívül más betegeket láthatunk. A számos nővér alakján és a tolószékeken túl a SCOT társulata egyedi színpadtechnikával érkezik. A színészek játékát egy dobos kíséri, aki a mozgásokat figyelve nemcsak aláfestésként zenél, hanem maga is aktorrá válva az előadás szerves részévé válik. Az őrület világában összefolynak a szavak, s minden elhangzó mondat egy nagy monológgá áll össze.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Különleges látvánnyal készül a SCOT társulata (Forrás: Színház.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.