István, a király élményszínház augusztusban a sportarénában

Az 1983-ban, a Királydombon bemutatott, immár legendássá vált rockopera idén augusztusban lesz negyvenesztendős. Ez alkalomból Novák Péter rendezésében láthatunk két nagyszabású előadást majd augusztus 19-én, melyben közreműködik a Magyar Állami Operaház Gyermekkara, egy százhúsz főből álló tánckar néptáncosokkal, valamint egy hatfős rockzenekar is.

L. Fábián Anikó
2023. 05. 18. 18:02
István, a király
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Péter szavaival élve „kétségtelenül a magyar zenés színjátszás egyik legnagyobb hatású darabjáról beszélünk – negyven év és egy operaházi bemutató után”. A két jubileumi koncertelőadás kapcsán Novák Péter felidézte személyes István, a király-előadásainak emlékét, ugyanakkor beszélt a Vikidál Gyula képviselte Koppányról, mint példaképről és a vele egyenértékű, Pelsőczy László megformálta Istvánról, így összegezve az előadás „béke szigete” hatását. Rosta Mária producerrel úgy gondolkodtak, hogy létrehozzák az élményszínház példáját. A közönséget a középpontba helyezve hangsúlyozta, hogy egy hármas színpadot álmodott meg, azaz lesz előttünk egy István-színpad, egy Koppány-színpad és középütt egy szakrális tér, ahol „esketünk, temetünk, keresztelünk, felnégyelünk és koronázunk a végén”.

István, a király
A jubileumi István, a király-előadásra készülve. Fotó: Teknős Miklós

 

Az István, a király negyven éve töretlenül sikeres

Rosta Mária a szerzőpárosnak megköszönte, hogy negyven éve dolgozhat velük, és nagyon büszkén mondta el, hogy megpróbálják a negyven év egyik legérdekesebb, de mindenképp legnagyobb előadását megoldani egy ezer négyzetméteres színpadon.

Az augusztusi két előadás alkalmával Istvánt Koltai-Nagy Balázs, Saroltot Schell Judit, Gizellát Horányi Juli, Koppányt Baricz Gergő, Rékát Herczku Ágnes, Tordát Köteles Leander, Asztrikot Orosz Ákos, Vecelint Kardos-Horváth János, Laborcot Borbély Richárd, a főurakat Pallag Márton, Krisztik Csaba és Andrássy Máté, a Sámánasszonyt pedig a szerzők engedélyével Sena Dagadu alakítja majd.

A produkcióban a néptáncosok megjelenése tisztelgés az 1983-as darab és egyben Novák Péter édesapjának emléke előtt is. A közönségnek háromfelé kell majd figyelnie, közös éneklésre is sarkallják őket, sőt a táncosok lemennek majd a nézők közé. A másfél órás produkciónak az a célja, hogy megértsük, a bennünk lévő kettősség, a két pólus: István és Koppány jelenléte egyformán fontos. A gyerekek szerepeltetése pedig jelzés is nekünk, felnőtteknek, a fenntartható jövő fontossága érdekében.


– Történelmi darabnak nevezzük ezt, holott ez egy mitikus darab, és ha van mítosz, akkor van kultusz is, az István, a király pedig egy negyvenéves kultusz – hangsúlyozta Novák Péter.

Mi volt a színpadkép koncepciója? – kérdeztük Nováktól, aki abban már az elején bizonyos volt, hogy nem hagyományos előadást szeretne csinálni; és azt is előre elképzelte, hogy a közönség ennek a produkciónak az aktív részese lesz, hiszen az elmúlt negyven évben minden egyes rendezői munka és interpretáció körbejárta már, hogy hogyan lehet megfogalmazni az István, a király üzenetét.

Ráadásul ebben a térben, az óriási méret miatt különösen fontos, hogy az előadás egyesítse magában a koncert, színház, show, interakció együttesét.

Volt több verzió ehhez, így például megálmodták az esztergomi bazilika elé, volt négy sarokban elhelyezett négyszínpad-koncepció is, nagy utat járt be a gondolatkör, de az alapvető vízió a 40. évforduló ünnepélyessége okán az volt, hogy a közönség legyen a főszereplő.

Ami a szakralitást illeti, Novák Péter szerint  maga a darab vált szakrális élménnyé. – Persze kérdés, hogy mit értünk szakralitás alatt: ha az ősi kultúrákhoz, a kereszténységhez, a rockzenéhez, a színházhoz fűződő viszonyt, akkor ez mindenképp szakrális darabnak ígérkezik. Hihetetlen mértékben váltak a kollektív tudatunk részévé Bródy János szövegei, Szörényi Levente dallamai. 

Véleménye szerint egy nagy klasszikust az jellemez, hogy járja a maga útját, és valahogyan mindig aktuálisnak és fontosnak is érezzük, ez az ókori görög színjátszás óta így van. – Egyvalami biztos – összegezte –, egy nemzet életében a megszületésénél nagyobb történet nem lehet, a pusztulás pedig drámai, tehát minderről időre beszélni és saját, egyben közös ügyként kezelni, majdhogynem kötelességünk.

Borítókép: István, a király (Fotó:Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.