Szabados Györgyre, az improvizatív zene úttörőjére emlékeznek Nagymaroson

Életének utolsó évtizedeiben a Dunakanyarban fekvő Nagymaroson élt és alkotott Szabados György Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző, zongoraművész (1939–2011). A magyar szabadzenélés és a kortárs improvizatív zene úttörőjeként, nagy hatású képviselőjeként számontartott művész zeneileg és szellemileg is kiemelkedő életművet hozott létre, amelynek ápolásából a város is igyekszik kivenni a részét.

Magyar Nemzet
2023. 06. 26. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabados György munkásságát életében díszpolgári címmel ismerték el, házát utóbb emléktáblával jelölték meg, és az idei évvel kezdődően július első szombatján programokkal kívánnak megemlékezni orvosként is ismert polgárukról. A helyi művelődési ház muzsikustársak, barátok, tisztelők közreműködésével összeállított programja az életmű különböző vonatkozásait világítja meg. A szervezők célja az, hogy a Dunakanyar aurájába illesztve állítsanak emléket Szabados művészetének.

Szabados György jazz
 

A július 1-jei nap középpontjában az a korszak áll, amelyben Szabados György zenéje és gondolatvilága kiformálódott. 

Medgyesi Gabriella „…Csak az ének” című költői hangvételű portréfilmjét követően Retkes Attila zenetörténész az 1960/80-as évek magyar jazz-zenéjének környezetéről, Hartyándi Jenő, a Mediawave Fesztivál főszervezője az amerikai és magyar avantgárd törekvéseknek teret nyitó legendás győri koncertekről tart előadást, míg Németh Zsolt a szellemiségét ápoló Adyton Művészeti Alapítvány tevékenységét ismerteti. Turi Gábor jazzkritikus legújabb, Szabadossal és körével több írásban foglalkozó Magyar jazznapló című könyvét mutatja be.

A videóinstallációkkal, zenei bejátszásokkal, hanglemez- és könyvvásárral színesített programból a természet sem marad ki. A résztvevők a Szabados-ház érintésével közös sétát tesznek a város magaslati pontjára, ahonnan pazar kilátás nyílik a Dunára és a visegrádi várra. Este az előadásoknak is helyet adó Sigil Kávézó és Galéria hangulatos belső udvarában az egykori játszótársak, Grencsó István (fúvós hangszerek), Mezei Szilárd (brácsa) és Benkő Róbert (nagybőgő) koncertje a mester előtt tisztelgő szabad zenéléssel zárja az emléknapot.

Borítókép: Szabados György (Forrás: Turigábor.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.