A szabadságharc mécsesei

Az idén 175 éves Magyar Honvédség állhatatos és rendíthetetlen küldetését már a kezdetektől számos kiemelkedő női hős támogatta. Rájuk emlékezhetünk a Magyar Női Unióval és Magyar Batthyány Alapítvánnyal közösen szervezett tárlaton.

Forrás: nool.hu2023. 09. 30. 19:00
A felújított Lónyay-Hatvany Villa a budai Várban
Budapest, 2021. szeptember 3. A felújított Lónyay-Hatvany Villa a budai Várban az avatás napján, 2021. szeptember 3-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Batthyány Lajos Alapítvány jóvoltából a Lónyay–Hatvany-villa adott otthont az 1848–49-es szabadságharc 175. évi jubileumát ünneplő A szabadságharc mécsesei – női sorsok és szerepek a szabadságharcban című kiállításnak.

gróf Battyány Lajos és gróf Zichy Antónia díjak
A gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjak. Fotó: Magyar Batthyány Alapítvány

A kiállítás célja az, hogy szervezett keretek között emléket állítsanak a 2023–2024-ben 175. évi jubileumát ünneplő 1848–49-es szabadságharcban meghatározó szerepet betöltő nők hősiességének, felejthetetlen és múlhatatlan tetteinek. Legyen szó akár zászlóanyákról, ápolásszervezőkről és ápolónőkről, honvédnőkről vagy épp katonafeleségekről – írja a Nool.hu.

A kiállításon megismerhetők az 1848–49-es forradalom és szabadságharc időszakát meghatározó női karakterek, akiknek hazafias tettei jelentős mértékben formálták Magyarország jövőjét.

 A kiállítással és tematikus kerekasztal-beszélgetéssel kezdetét vette a 2023. évi Batthyány-hét is, amelynek záróeseménye a nemzeti gyásznapon, október 6-án a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjak átadója lesz.

Gróf Batthyány Lajos és felesége, gróf Zichy Antónia sorstörténete példaként áll a mindenkori magyar társadalom előtt. Ennek apropóján hozta létre a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat 2019-ben. 

A díjakat olyan jelöltek kaphatják, akik társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokra praktikus és pragmatikus választ adnak jelen korunkban.

 

 

Borítókép: A kiállításnak otthont adó Lónyay–Hatvany-villa (Fotó: Balogh Zoltán)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.