Tartson ébren a kíváncsiság!

Tartson ébren a kíváncsiság! címmel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) több mint hetven programmal készül a Kutatók éjszakájára pénteken, amelyhez az intézmény mind a nyolc kara, valamint a könyvtára és levéltára is csatlakozik.

2023. 09. 27. 20:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvényen a látogatók betekinthetnek korunk legizgalmasabb tudományos kutatásaiba, valamint megismerkedhetnek azok tudományterületeken túlnyúló hatásaival is – írták a BME beharangozó közleményében.
 

Az érdeklődők előadást hallhatnak a mesterséges intelligencia etikájáról, amelyből kiderül, hogy ki felel a Facebookon megjelenő tartalmakért. Emellett választ kaphatnak arra is, hogy felkészült-e Budapest a klímaváltozás által kiváltott egyre gyakoribb és erőteljesebb hőhullámokra.


A CH épület előtt a vegyészek izgalmas, interaktív kísérleti bemutatóval várják az érdeklődőket, akik testközelből ismerkedhetnek meg a kvantumkommunikációval, és betekintést nyerhetnek a 3D-nyomtatott mikrofluidikai megvalósítások világába is.

 


A beharangozó szerint a BME Művészeti Rezidenciaprogramjában előadás hangzik el Mozart dobókockájától a zenét generáló mesterséges intelligencia modellekig címmel, amelynek közreműködői a zene és a mesterséges intelligencia egyes kapcsolódási pontjait vizsgálják majd.
A Kutatók éjszakáján megnyílnak az egyetem laboratóriumai is: a látogatók bejárhatják a vízlabort, a műegyetemi tanreaktort, megnézhetik a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumot vagy akár megpróbálhatnak távoli űreszközökkel beszélgetni. Akik nemcsak a jövővel szeretnének megismerkedni, hanem a múlttal is, az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár munkatársainak vezetésével megtekinthetik az egyetem féltve őrzött levéltári dokumentumait.
A BME programjai ezen a linken érhetők el.

Borítókép: Jelenet a BME tavalyi programjából (Forrás: Kutatokejszakaja.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.