Tiltott mulatság: titokban lesnek bele a Barbie-filmbe a moszkvaiak

Az oroszok okosban ezt is megoldják: a Barbie-film kalózutakon jut be Oroszországba. Szinkront is kap, de ha kell, a mozikban is le tudják vetíteni. Azzal a trükkel, hogy az nem más, mint rövidfilm.

2023. 09. 28. 20:30
Margot Robbie és Ryan Gosling a Barbie című filmben
Margot Robbie és Ryan Gosling a Barbie című filmben Fotó: Warner Bros/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Warner Bros. közölte, hogy nem viszi el az alkotását az oroszokhoz az ukrajnai háborúra adott szankcióként. Ez a döntés elvben azt jelentené, hogy Oroszországban tilos vetíteni a Barbie-filmet. Elméletben. A gyakorlat azonban mást mutat – olvasható a Vg.hu cikkében.  A világsikert aratott mozi orosz szinkront is kap, de ha kell, a mozikban is le tudják vetíteni azzal a mindenki által zokszó nélkül tudomásul vett trükkel, hogy az nem más, mint egy rövidfilm. 

Eddig még nem szóltak arról a hírek, hogy az orosz mozinézők azt panaszolták volna fel, hogy ez az állítólagos rövidfilm túl hosszúra nyúlik.

A történtek háttere az, hogy azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, még 2022 februárjában a legtöbb hollywoodi stúdió szankcionálta az orosz piacot. A filmjeiket nem mutatják be az oroszoknál, és ez igaz az olyan filmekre is, mint az idei év legnagyobb sikere, a Barbie.

Hivatalosan tehát a Barbie-filmet nem mutatták be Oroszországban, azonban ez nem jelenti azt, hogy az orosz embereknek le kell mondaniuk Margot Robbie és Ryan Gosling kasszasikeréről. 

Természetesen nem a Warner vitte be a filmet az országba, hanem az élelmes orosz filmforgalmazók illegális másolatokat szereztek be a környező országokból.

Az orosz mozik még a szerzői jogi problémákra is gondoltak, annak ellenére, hogy valószínűtlen, hogy a Mattel vagy a Warner Bros. bármit tehetne, ha nyíltan vállalnák, hogy műsoron van nálunk a Barbie. Ennek ellenére a moziműsorokban országszerte hirdetnek régebbi és újabb orosz rövidfilmeket, amelyekre tömegek váltanak jegyet. 

Az általában 10-15 perces orosz rövidfilmek előtt előzetesként fut a Barbie-film. Mármint nem a Barbie-film előzetese, hanem az egész filmet adják le mint előzetest.

Az orosz mozik viszont nemcsak a nyugati szellemi tulajdonjogi perektől védik magukat, hanem a Kremltől is, hiszen 

a Barbie-film nem felel meg a Vlagyimir Putyin  elnök által meghatározott hagyományos orosz erkölcsi és szellemi értékeknek 

– ez az orosz kulturális minisztérium állásfoglalása. Ennek megfelelően a Barbie nem is kapott forgalmazási engedélyt Oroszországban, így hivatalosan nem is lehetne a mozikban vetíteni.

Az orosz mozinézők szerint jó dolog, hogy az ilyen filmeket elérhetővé teszik az országukban – olvasható a Vg.hu hírösszefoglalójában. 

Volt, aki azt mondta, hogy nem kell egyetérteni azzal, ami a filmben van, de szerencsés, ha legalább meg lehet nézni. 

Ezzel szemben Maria Butina orosz képviselő úgy véli, hogy a Barbie-jelenség káros. A film és a játék baba egyaránt. 

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Borítókép: Ryan Gosling és Margot Robbie a Barbie című film egyik jelenetében (Forrás: YouTube)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.