Metállegendák vasárnap Budapesten

Október 8-án, vasárnap a Barba Negrában lép fel a Paradise Lost nevű kultikus metálegyüttes, a műfaj történetének egyik legnagyobb hatású előadója. A koncertre érdemes lesz korán érkezni, ugyanis egész kis minifesztivál várható olyan zenekarokkal, mint a Primordial, az Omnium Gatherum és a Harakiri for the Sky.

2023. 10. 02. 17:00
Wacken Open Air - Paradise Lost
The singer of the English band "Paradise Lost", Nick Holmes, performing on the Louder Stage of the Wacken Open Air Festivals in Wacken, Germany, 04 August 2017. The Wacken Open Air takes place between 03 and 05 August 2017. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1988-ban alapított Paradise Lost több mint kétmillió albumot adott el világszerte, és olyan világelső rock- és metálelőadók jegyzik fontos inspirációként, mint az Anathema, a Cradle of Filth, a Katatonia, a Moonspell, a Lacuna Coil, a HIM és a Nightwish. Ami pedig az ő nagy elődeiket illeti, olyan zenekarok ihlették meg zenéjüket, mint az Iron Maiden, a Black Sabbath, a Metallica és a Sisters of Mercy (utóbbiak alig három nappal később lépnek fel Budapesten a Dürer Kertben). A Paradise Lost nevét John Milton XVII. századi angol költő azonos című epikus költeménye ihlette, a zenekar magja pedig harmincöt éve ugyanabból a két szövegíró-zeneszerzőből áll, Nick Holmes énekesből és Greg Mackintosh gitárosból.

Paradise Lost Perform in London
Nick Holmes és Greg Mackintosh (Fotó: Chiaki Nozu)

Az észak-angliai Halifaxből származó együttes 1990-ben debütált a Lost Paradise című lemezükkel, de igazi átütő sikerük a Gothic című 1991-es album volt, amely címéhez hűen gótikus hangulatú heavy metal dalokat vonultatott fel. Ezzel rögtön kikristályosodott a banda sajátos és a maga műfajában felül soha nem múlt hangzásvilága. Olyan albumaikkal, mint a Shades Of God és az Icon, Európa egyik legsikeresebb metálzenei formációjává váltak. Harmincöt év alatt tizenhat albumot adtak ki, a legutolsót 2020-ban Obsidian címmel.

A Paradise Lost az Ultima Ratio Fest című turné – amellyel tavaly a Moonspellt és az Insomniumot vonultatták fel – 2023-as kiadásának keretében lép fel a Szállító utcában található Barba Negra Red Stage színpadán, olyan bandák kíséretében, mint a Primordial, az Omnium Gatherum és a Harakiri for the Sky. Előbbi egy ír formáció Dublinból, Írország egyik első számú metálelőadója. 1993-ban kezdték pályafutásukat, kelta népzenei dallamaikkal keltettek nagy feltűnést, idén jelentkeznek a tizedik albumukkal, ami pár napja jelent meg How It Ends címmel.

Habár az est sztárfellépője egyértelműen a Paradise Lost lesz, érdemes korán érkezni a koncertre, ugyanis az előzenekarok sem akárkik. A finn Omnium Gatherum és az osztrák Harakiri for the Sky közül az utóbbit ajánljuk jobb szívvel. A 2011 óta zenélő, két állandó tagból (Matthias Sollak és Michael V. Wahntraum) álló formáció csúnyán alulértékelt, még Spotify-on is a középszerű feldolgozásaik (Song to Say Goodbye, Mad World) a leghallgatottabbak, pedig kevés náluk tehetségesebb bandát találni a fiatalok soraiból. Ami a zsánerüket illeti, poszt- és black metalként kategorizálják sodró lendületű, dallamos zenéjüket, még ha marketingcélokat leszámítva nincs is sok értelme ezeknek a műfaji címkéknek. Nagy múlt és nagy jövő foglalja tehát keretbe az október 8-án megrendezendő metálfesztivált a Paradise Lost és a Harakiri for the Sky személyében.

Borítókép: Nick Holmes (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.