Óriási perzsa váza a szenzáció a Virág Judit Galéria Zsolnay-aukcióján

Hatvannyolc magyar kerámiára licitálhatnak a gyűjtők az aukción október 18-án, a kollekció október 5-től ingyenesen megtekinthető.

Forrás: MTI2023. 10. 02. 11:17
Kassák Lajos Kompozíció (1922) címû műve a Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs mûvek (II. rész) aukcióján a budapesti galériában
Budapest, 2023. április 25. Kassák Lajos Kompozíció (1922) címû mûve a Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs mûvek (II. rész) aukcióján a budapesti galériában 2023. április 25-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Virág Judit Galéria harmadik alkalommal hirdet meg dedikált Zsolnay-aukciót. A kalapács alá kerülő 68 darab, múzeumi szintű műtárgyat az árverés előtt bárki megtekintheti a galéria ingyenes kiállításán október 5-től a Falk Miksa utca 30-ban.

Virág Judit művészettörténész
Virág Judit műkereskedő, művészettörténész, a Virág Judit Galéria tulajdonosa. Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet


Az eladásra kínált tárgyak többsége a gyár szecessziós korszakából származik, emellett aukcióra kerülnek historizáló tételek is – közölte a galéria az MTI-vel.

Az árverésre kínált tárgyak között szerepel egy óriás perzsa váza, amelynek alaptípusa az 1878-as párizsi világkiállításra készült. Ez volt az a kiállítás, ahol a Zsolnay egy aranyéremmel megalapozta a nemzetközi sikerét. Ez a váza kivételes ritkaság, egyetlen magyar köz- és magángyűjteményben sincs ismert párdarabja. A váza hárommillió forintos kikiáltási árról indul.

Az aukció másik kiemelt darabja egy kígyós asztaldísz, amelynek létezéséről tudtak a gyűjtők, azonban olyan ritka, hogy eddig csak kevesen láthatták. A világkiállításra tervezett reprezentatív darabok 3-5 példányban készültek, tömeggyártásba azonban soha nem kerültek. Ezek a gyűjtők legkeresettebb célpontjai. Az asztaldísz feltehetően Sikorski Tádé munkája, a lengyel származású mérnök Zsolnay Júlia férje volt. A tétel kikiáltási ára ötmillió forint.

A díszmadaras óriás kaspó az árverés egyik igazi szenzációja, olykor évtizedek is eltelnek úgy, hogy a piacon nem bukkan fel hasonló alkotás.

„A világ minden tájáról számítunk gyűjtők jelentkezésére, licitjére. Az előző két Zsolnay-aukciót is mi rendeztük, és hatalmas eredménynek tartjuk, hogy most újra egy hihetetlenül erős kollekcióval léphetünk a közönség elé. Amikor hungarikumokról beszélünk, elsőként a Zsolnay márkanév kell hogy az eszünkbe jusson, hiszen a műkereskedelem legkeresettebb és legdrágább remekműveit köszönhetjük ennek a kiváló magyar manufaktúrának” – idézi a közlemény Törő István, a Virág Judit Galéria társtulajdonosa szavait.
A Zsolnay aukciós kiállításon október 7-én és 14-én 11 órától Törő István tart ingyenes tárlatvezetést.

Borítókép: A Zsolnay-aukció egyik műtárgya (Forrás: Virág Judit Galéria)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.