Rippl-Rónai-kiállítás nyílik a magyar festészet napján

Október 18-án, a magyar festészet napján nyílik a Rippl-Rónai a színek bűvöletében című tárlat Kaposváron, a Rippl-Rónai-emlékház és Látogatóközpontban. A kiállításon a festő- és grafikusművész mintegy kilencven képét tekintheti meg a közönség.

Forrás: MTI2023. 10. 17. 21:00
Rippl-Rónai-kiállítás
Forrás: mek.oszk.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rippl-Rónai József (1861–1927) minden korszakából mutat jellegzetes alkotást a festőművész nevét viselő múzeum legújabb időszaki kiállítása, amelyet nyolc hazai múzeum gyűjteményéből állítottak össze.

Rippl-Rónai-kiállítás
A Rippl-Rónai-kiállítás a Rippl-Rónai-emlékház és Látogatóközpontban tekinthető meg (Forrás: Wikipédia)

Kiemelt kép a Szüleim negyvenévi házasság után (1897) című kettős portré, amellyel a fiatal művész tisztelgett imádott szülei előtt. Az érdeklődők emellett megcsodálhatják a vibráló fény-árnyék hatásának köszönhetően jelentős, a Rippl-életműben ritka, impresszionista hangvételű Akt teraszon (1908), az emblematikus, polgári hatású Lajos és Ödön (1918), valamint a Reggeliző asztal, a Maszkos csendélet (1910), a Kastély a parkban és egyebek mellett a Sárga kastély című festményt is.

A magyar festészet napján nyíló és december 10-ig látogatható kiállítással szeretnék megismertetni a somogyi vármegyeszékhely látogatóit más vidéki intézményekben őrzött Rippl-Rónai-festményekkel, továbbá felhívni a figyelmet Rippl-Rónai József értékeire, a festőnek a magyar képzőművészet kánonjában elfoglalt kiemelt helyére.

A haláláig Kaposváron élő és alkotó művész Róma-hegyi villája 1978-tól emlékmúzeumként működik. Mindez annak is köszönhető, hogy Rippl-Rónai egyik fogadott fia, Martyn Róbert megőrizte az épület eredeti bútorait, lakberendezési tárgyait és relikviáit, a festő testvére, a műgyűjtő Rippl-Rónai Ödön, s a kaposvári múzeum szakemberei jelentős Rippl-Rónai-képgyűjteményt hoztak létre több évtizedes gyűjtőmunkával.

 

Borítókép: Rippl-Rónai József portréja (Forrás: Mek.oszk.hu)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.