Roburral a skanzenben

Az ötvenes évek mindennapjai és az 1956-os forradalom falusi eseményei elevenednek meg az '56 falun című tematikus programsorozaton a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban október 21. és 23. között – közölte a múzeum.

Forrás: MTI2023. 10. 16. 18:00
Szentendrei skanzen
Szentendre, 2023. július 27. Baglad községben 1850-ben épült porta, valamint Rigyácról származó kerekes kút keményfából ácsolt eredeti épületében (j) a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (közismertebb nevén szentendrei Skanzen). MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a közleményben rámutatnak, a múzeum portáinak egy része az 1956-os forradalom vidéki eseményeinek színterét jeleníti meg. A történelmi pontokon a látogatók megismerhetik az adott helyszínen történt eseményeket az ünnepi hétvégén.

Szentendrei skanzen
Dusnokról származó szélmalom a hatvanhárom hektáron elterülő szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Forrás: MTVA/Jászai Csaba

A Dél-Dunántúl tájegység faddi házánál a látogatók megtudhatják, hogy a forradalom idején élelmiszert és ruhát gyűjtöttek a faluban a budapesti forradalmároknak.
A Kisalföld tájegység ásványrárói házánál kiderül, hogy a mosonmagyaróvári vérengzés egyik áldozata ebből a faluból származott, a határ menti Jánossomorja pedig a forradalom leverése utáni menekülési útvonal egyike volt a Nyugatra menekülő, jobb életben reménykedők számára.
Az Alföld tájegység hajdúbagosi házában az ötvenes évek ruháit ölthetik magukra az érdeklődők, a katonai Roburral körbejárhatják a „falvakat”, a bagladi konyhában pedig csalánfőzeléket kóstolhatnak.

A kézművesprogramok során a gyerekek ízelítőt kaphatnak az ötvenes évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből.

Lesznek tematikus tárlatvezetések is ’56-hoz kapcsolódva, valamint bringatúrák a skanzennek a malom évében felújított malmai körül – áll a közleményben.

Borítókép: Baglad községben 1850-ben épült porta, valamint Rigyácról származó kerekes kút keményfából ácsolt eredeti épületében a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (Forrás: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.