Összeomolhat Bologna híres ferde tornya, már látogatókat sem engednek fel rá

Az itáliai város két hatalmas tornyának egyikén, a 48 méter magas Garisendán új repedések jelentek meg, már a körülötte lévő teret is lezárták. A szakemberek megpróbálják megmenteni az ikonikus építményt.

Forrás: MTI2023. 11. 17. 17:02
Bologna két ikonikus tornya, a Garisenda és az Asinelli
Bologna két ikonikus tornya, a Garisenda és az Asinelli Fotó: NurPhoto/AFP/Riccardo Fabi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferde torony nemcsak Pisában van, Bologna mindjárt kettővel is büszkélkedhet. Egyiküket, a híres Garisendát azonban az összeomlás fenyegeti – kongatták meg a vészharangot a város polgármesterének benyújtott jelentésükben tudományos szakértők. A Bologna központjában, a Porta Ravegnana téren álló két ferde torony, a 97 méter magas Asinelli és a 48 méteres Garisenda a város jelképének számít. Az 1109 és 1119 között épült tornyokat az azokat megrendelő családokról nevezték el. A Garisenda eredetileg hatvan méter magas volt, de a XIV. században, mikor egy földmozgás következtében elferdült, visszabontották a magasságát. A torony elhajlása 3,2 méter.

A tornyokat körbe is kerítették
A tornyokat körbe is kerítették (Fotó: AFP/Francesco Fanti)

Szakértők hosszú ideje figyelemmel kísérik a két elferdült torony állapotát. Egy szakértői csoport legutóbbi jelentése arra figyelmeztetett, hogy a nagyobb aggodalomra okot adó Garisenda téglafalain megjelent friss repedések és a torony nagy kilengése miatt azonnali közbeavatkozásra van szükség állapotának stabilizálására.

Nem lehet megjósolni, hogy semmi sem történik a toronnyal, vagy hirtelen – akár részben vagy teljesen – összedől

 – hangsúlyozta Amedeo Bellini, a szakértői bizottság tagja. A városi hatóságok októberben kordonnal vették körül a két tornyot a repedések és szokatlanul erős kilengés miatt, és az építmények jelenleg nem is látogathatók. A tér várhatóan több évig zárva marad.

Matteo Lepore polgármester, aki októberben bejelentette, hogy a tornyok állapotának megfigyelésével szakértői csoportot bíznak meg, szerdán azt mondta, hogy a helyzet jelenleg sárga riasztásnak felel meg, és a Garisendánál nem áll fenn az azonnali összeomlás veszélye.

Lucia Borgonzoni olasz kulturális miniszterhelyettes október végén segítséget ígért a torony biztonságossá tételéhez. Mint mondta, a finanszírozást az Európai Uniótól kapott helyreállítási alapból tudják megoldani.

Borítókép: Bologna két ikonikus tornya, a Garisenda és az Asinelli (Fotó: NurPhoto/AFP/Riccardo Fabi)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.