Jazz előszilveszter a Fonóban

A Fonó év végi sorozatában az év utolsó előtti napján hagyományosan a jazzé a főszerep, így lesz ez idén is. Három remek formáció mutatkozik be, a jazz különböző képviselői, fiatal és ismertebb formációk egyaránt. Egy este, három koncert és számos remek jazz-zenész!

Forrás: Fonó Budai Zeneház2023. 12. 21. 17:00
Tóth Viktor szaxofonművész
Tóth Viktor szaxofonművész ezúttal Cseh Péterrel és Fonay Tiborral lép fel (Forrás: Fonó Budai Zeneház Fotó: Fonó Budai Zeneház Forrás: Fonó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Intergeese három fiatal zenészből (Horváth Áron, Mohácsy Lőrinc Ágoston, Fekete Zoltán) álló triója vallja: „Célunk olyan zenei utat találni, amely hű az elődökhöz, de releváns és friss marad a mai kor zenei világában is.” A tagok mindegyike különböző zenei közegből érkezett, jelenleg Budapesten tanulnak és új, aktív résztvevői a feltörekvő zenész-szcénának. Repertoárjaukat a magyar népzenéből táplálkozó saját kortárs jazz-kompozíciók képezik elsősorban.

Balázs József
Balázs Józsefet a jazzben elért sikerein kívül elismert hangszerelőként is számon tartják Forrás: Fonó Budai Zeneház

Generációjának egyik legkiforrottabb és legtehetségesebb jazz-zongoristája, Balázs József lép színpadra triójával. A számos formációban és földrészen sikert sikerre halmozó zongorista ezúttal olyan ismert zenésztársakat hívott maga mellé a színpadra, mint testvére, Balázs Elemér (dob) és Pecek Lakatos Krisztián (bőgő), szaxofonon Zana Zoltán működik közre. 

A jazzben elért sikerein kívül más könnyűzenei műfajokban is elismert hangszerelőként tartják számon Balázs Józsefet. 2010-ben alapította meg etnojazz formációját, az East Gipsy Bandet, amely a világ minden tájáról származó roma zenét fűszerezi jazz-zel, és amely számos jelentős jazzklubban színpadra lépett New York, Toronto, Brüsszel és London városaiban. 

Hasonlóan magas zenei minőségben folytatja az előszilveszteri koncertfolyamot a Tóth Viktor Skylark Metropolitan. 

Legendás szaxofonosunk, a többszörösen az év altszaxofonosa és zeneszerzője díjjal kitüntetett alkotó, Tóth Viktor muzsikájával, előadásaival és workshopjaival bejárta az egész világot. Ahogyan eddig megjelent nyolc albumán is megszokhattuk, úgy ezen a koncerten is a nagyszerű zenészektől egy különleges repülésre számíthatunk a swing alapú modern jazz tájai fölött. A trió további tagjai: Cseh Péter (gitár), Fonay Tibor (bőgő).

Program:

19.00–19.40 Intergeese (előtér)
19.40–20.40 Balázs József trió (nagyterem)
21.00–22.00 Tóth Viktor Skylark (nagyterem)

További információk az intézmény decemberi programjairól a Fonó weboldalán találhatók.  

Borítókép: Tóth Viktor szaxofonművész ezúttal Cseh Péterrel és Fonay Tiborral lép fel (Forrás: Fonó Budai Zeneház)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.