Még kitölthető a Nagy magyar filmteszt

A Nagy magyar filmteszt a magyar filmtörténet klasszikusai mellett az elmúlt évek magyar mozis sikereire is felhívja a figyelmet, amelyet hetedszer rendeznek meg diákoknak. A verseny első, online fordulója 2024. február 8-án zárul.

Forrás: MTI2023. 12. 21. 12:00
Részlet a Csinibaba című filmből
Részlet a Csinibaba című filmből Fotó: Képernyőfotó/Youtube Forrás: Képernyőfotó/Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

— Lényeges, hogy a fiatalok tisztában legyenek a régi magyar filmek tartalmával, hiszen ezen alkotások egy-egy mondata, figurái szinte beépültek az életünkbe, idézzük a klasszikus filmes mondásokat. A fiatalok ebbe a kultúrkörbe ágyazódnak be a filmteszttel — mondta a Nemzeti Filmintézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

KÁEL Csaba
Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet főigazgatója. Fotó: MTI/Bruzák Noémi


A Nagy magyar filmtesztet a DUE Médiahálózat rendezi meg minden évben az NFI támogatásával. Káel Csaba szólt arról is, hogy tavaly már több mint 23 ezren csatlakoztak a versenyhez. Kiemelte: a Nemzeti Filmintézet nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatalokat megszólítsa; a Klassz program keretében például az oktatásban órára szabott filmes tananyaggal segítik a tanárokat.

Idén az Art-Mozi Egyesülettel közösen a Klassz napokat is elindítottuk, az art mozikban speciális filmvetítéseket tartunk diákoknak, mert a digitális magány ellensúlyozására nagyon fontosnak tartjuk a moziélmény bemutatását. A Nemzeti Művelődési Intézettel együtt egy másik programunkkal olyan településekre is eljuttatjuk a mozit, ahol sajnos már nincs filmszínház

— tette hozzá.

Szayly József, a DUE Médiahálózat alelnöke a műsorban elmondta: a Nagy magyar filmteszt három fordulóban zajlik, 14 és 20 év közötti fiatalok versenyezhetnek, az első, online forduló február 8-ig tart. A középdöntőbe a legjobb ezer teszt kitöltőjét hívják be, a döntőbe tízen jutnak.

— A legfelkészültebb diákok március 1-jén egy élő show keretében mutatják meg tudásukat, erről egy tévéműsor is készül. Az első három helyezett értékes nyereményeket, külföldi utazást, mobiltelefont nyer — sorolta Szayly József.

Káel Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a diákok a filmteszten a legutóbbi idők magyar filmsikereivel is találkozhatnak. Megjegyezte, hogy az idén bemutatott Semmelweis című film szerdán lépte át a százezres nézettséget a mozikban. 

Fontos, hogy a fiatalok a filmtörténet mellett a mai kor filmélményeibe is bekapcsolódjanak.

Szayly József végül arról beszélt, hogy a Nagy magyar filmteszttel a filmes szakmákra is fel akarják hívni a fiatalok figyelmét, hiszen Magyarországon nagyon sok film készül, és a háttérszakmákban sok szakemberre van szükség.

Borítókép: Részlet a Csinibaba című filmből (Fotó: Képernyőfotó/YouTube)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.