Elhunyt Ana Ofelia Murguia, a Disney Oscar-díjas filmjének hangja

Kilencvenéves korában meghalt a mexikói származású Ana Ofelia Murguia, aki az idős Coco mama hangját adta a Coco című megható alkotásban. A művész halálát a mexikói Nemzeti Képzőművészeti és Irodalmi Intézet jelentette be a Facebook-oldalán.

2024. 01. 02. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A december 31-én, 90 éves korában elhunyt színésznő 1933-ban született Mexikóvárosban, és több mint száz szerepben tűnt fel a mozivásznon, a színpadon és a televízióban. Köztük volt a 2017-es Coco című film, amelyért a Disney és a Pixar két Oscar-díjat is bezsebelt a legjobb animációs filmért és a legjobb eredeti dalért járó kategóriákban. Murguia szólaltatta meg az alkotásban az idős Coco mamát, aki a film végén az aranyszoborral jutalmazott Remember Me című dalt énekli el dédunokájával, Miguellel.

A színésznő ugyanakkor a Cocót megelőzően sem volt kevésbé ismert szülőhazájában, mivel számtalan produkcióban láthatták őt. Gyakran alakított gonosztevőket, és a karrierje hét évtizeden át tartott.

A mexikói Nemzeti Színházművészeti Iskolában tanult színészetet. Első színházi szerepét 1954-ben kapta, majd tíz évvel később találta meg őt az első filmes felkérés. 1979-ben, 1986-ban és 1996-ban elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést az Ariel-díjátadón, és ő tartja a rekordot is, mivel további ötször jelölték, ám ezek közül egyik kitüntetést sem ő kapta.

2011-ben elnyerte az Arany Ariel életműdíjat, amellyel a mexikói moziipar jelentős alakjait ismerik el. Ő volt a mexikói filmgyártás 1940-es és 1950-es évekbeli fénykorának egyik máig népszerű sztárja. Utolsó szerepét a 2018-as José José: El Príncipe de la Canción című sorozatban játszotta, amely egy fikciós életrajzi film a mexikói popénekesről, José Joséról. Még tavaly áprilisban vehette át a Medalla Cátedra Bergman kitüntetést a moziiparban nyújtott szolgálataiért, és ahogy beszédében kifejtette: 

A színészet az életem szenvedélye, soha nem azért dolgoztam, hogy díjat zsebeljek be. Mindig is szerettem ezt a hivatást, amelyre véletlenül találtam rá. Boldog vagyok. Nagyon szerencsés nőnek érzem magam.

Borítókép: Ana Ofelia Murguia (Forrás: Luis Marin/GettyImages)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.