Így látják a nemzedékeket a fiatalok

Elgondolkodtató fotókiállítást nézhet meg az, aki fellátogat a Pesti Vigadó ötödik emeletére. A Magyar Művészeti Akadémia film- és fotóművészeti tagozata által rendezett csoportos tárlat fiatal fotóművészeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra. Új nézőpontok, új élményvilág, sokszor sarkos megfogalmazások, erős gondolati kontrasztok jellemzik a kiállítás képeit.

2024. 01. 18. 8:00
Generációk fotókiállítás
Fotó: MMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Generációk címmel már november óta nyitva tartó tárlaton tizenhét fiatal, MMA-ösztöndíjas fotóművész alkotását láthatjuk. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2018 óta élő ösztöndíjrendszerében három évre nyertek támogatást a pályázók. Az ifjú alkotókat ezen a három éven keresztül havi kétszázezer forinttal segítik. A rendkívül gazdag látványvilágú tárlaton az érzelemmel telített portréfotóktól kezdve a festői tájképeken át a különleges kísérleti fotográfiákig változatos stílusú és tematikájú alkotásokkal találkozhat a látogató. A hat évfolyam munkáiból olyan válogatás került a falakra, amely hűen tükrözi a fiatalabb fotóművész-generációk szemléletét, vizuális érzékenységét.

Generációk című kiállítás
A kiállítás igazán változatos stílusú és tematikájú. Fotó: MMA/Walter Péter

 

A film- és fotóművészeti tagozat a hat évfolyamon harminc fotóművész ösztöndíját kísérte és kíséri figyelemmel, azaz mentorálja a négy hónaponként kötelező beszámolók alkalmával. Ennek a harminc jelenlegi és volt ösztöndíjas kollégának hirdettük meg bemutatkozási lehetőségként a Pesti Vigadóban rendezett kiállítást. Tizenheten tudták elfogadni a meghívást, az ő műveik láthatók itt a falakon

 – foglalta össze a támogatási rendszer lényegét Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja a novemberi megnyitó alkalmával.
A most kiállító művészek 5–15 képet, némelyek képsorozatot ajánlottak fel, melyek közül a kiállítás kurátora, Nagy Zopán fotóművész-költő, Haris László fotóművész és Buglya Sándor Balázs Béla-díjas operatőr-filmrendező, érdemes művész, az MMA elnökségi tagja választották ki a Generációk című tárlat képanyagát.

Nagy Zopán, a kiállítás kurátora a a sajtónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a kiállítás – bár a fiatalabb generáció munkáiból válogat – mégis elég széles korosztályoknak kínál lehetőséget. Sok színes és érdekes kezdeményezés mellett határozott vonalat képvisel a dokumentarista, portréfotó, szociofotó jelleg, kiemelt érdeklődés jelenik meg Erdély, a Vajdaság, a szegény falvak, szegény családok, a kisebbségi lét iránt, úgy tűnik, az alkotók egy része erős szociális érzékenységgel bír. A megformálással kapcsolatban is az újszerű megoldásokra mutatott rá a kurátor, elmondva, hogy 

a kiállítások érdekesen találkoznak a klasszikus portréábrázolások is és a konceptuális elemek, noha a fotó mellett felbukkannak grafikus megoldások, de akár versrészletek is. 

Az ösztöndíjasok mentora Haris László fotóművész ugyancsak a kiállítás mögött álló széles merítésről beszélt egy sajtónyilatkozatában, hiszen – tudhattuk meg a mentortól – a kiállítás nemcsak a jelenlegi ösztöndíjasok munkáit mutatja be, hanem azokét is, akik évekkel ezelőtt végetek az MMA ösztöndíjasaként. A válogatás szempontja pedig éppen ez a széles merítés volt. 

– A kiállítás az akadémia legfontosabb elveinek megfelelve mindenki előtt nyitott, nemcsak a divatos vagy érdekes területeken dolgozó művészek előtt – szögezte le Haris László, hozzátéve, hogy éppen azt szeretnék megmutatni a nézőknek, milyen szerteágazó, a fotográfia minden területét felöleli a hazai fotóművészet.

– Örömmel veszek benne részt, mert amellett, hogy munka, rengeteg gyönyörűséget rejt – tette hozzá.

Kiállító művészek: Bartis Milán Rafael, Belicza László Gábor, Bezzeg Gyula, Czigány Ákos, Gábor Enikő, Haid Attila, Hernád Géza, Illés Katalin Zsuzsanna, Ilyés Zalán, Krász Kíra Dorottya, Lengl Orsolya, Pilló Ákos, Somogyi Márk, Stiller Ákos, Szöllősi Mátyás, Török Máté, Zellei Boglárka Éva

A Generációk kiállítás 2024. február 25-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Pesti Vigadóban, amely a köztestület otthonaként is szolgál. 

Borítókép: A Generációk című fotókiállítás (Fotó: MMA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.