Világhírű karmester lesz a Trianon Múzeum első nagykövete

Ács János világhírű karmester, népszerű oktató, az olasz operajátszás legnagyobb szakértője, Pavarotti és a Három Tenor egykori állandó karmesterét választotta nagykövetének a Trianon Múzeum.

Forrás: Trianon Múzeum2024. 01. 04. 16:00
4J4A7668
20220222 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló GIUSEPPE VERDI: A TRUBADÚR sajtófotózása a Csokonai Színházban. képen: Ács János karmester Fotó: Molnár Péter/Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Példa nélküli nagyköveti címet hozott létre idén a Trianon Múzeum. Az intézmény szerint a megbízotti pozíciót a jövőben olyan példaértékű teljesítményt felmutató művészeknek, sportolóknak, közéleti embereknek adományozza, akik „úgy Magyarországon, mint szerte a nagyvilágban a magyar nemzet történelmi küldetésének, a Kárpát-medence egységének és a Trianon Múzeum történelmi jogfolytonosságot újjáépítő, nemzetegyesítő képviseletének” szellemiségében élik meg munkásságukat, szerepüket.

4J4A8195
Ács János karmester (Fotó: Molnár Péter)

A felkéréssel kapcsolatban Ács János a következőket nyilatkozta:

A tehetségemből, tudásomból, tapasztalataimból, mindabból, amit a pályámtól kaptam, vissza kell adnom valamit, mert úgy gondolom, a végső elszámoltatásnál nem arról kell majd számot adnom, hány sikeres koncertet vezényeltem, hanem arról, hány embert segítettem. Számomra teljesen természetes, hogy eljött az életemben az az időszak, amikor tovább kell adnom az Istentől kapott talentumokat, ezt pedig csak érdektelenül, alázattal lehetséges megtenni. 

A megbízólevél átadója a szegedi Délvidék Házban lesz január 7-én. A karmester a várossal kapcsolatban elmondta, Szeged nagyon közel áll a szívéhez, emellett remek viszonyt ápol Kiss-Rigó László püspökkel, akivel közös terveik is vannak egy nagyszabású egyházzenei produkció létrehozására.

– Bárhol megfordultam a világban, mindig büszkén hirdettem a magyarságomat, akkor is, ha hátrányom származott belőle. Ami tőlem tellett, megtettem a magyar zene értékeinek népszerűsítéséért. Valamennyi szimfonikus koncerten, amelyet négy kontinensen vezényeltem, szerepelt a műsoromban Liszt-, Bartók- vagy Kodály-mű. Hálás vagyok az Istennek, hogy magyarnak születtem, hogy a Kodály-módszerrel tanultam zenét, ami megalapozta és végig kísérte a pályámat – fogalmazott Ács János.

Ács János Magyarországon született, zenei érdeklődésű családban. Kisgyermekként kezdett zongorát és fuvolát tanulni édesapjától, majd a budapesti Zeneakadémián szerzett diplomát. Már fiatalon nagy érdeklődést mutatott az olasz operák iránt, 1974 nyarán Itáliába költözött, és olasz állampolgár lett. Előadói karrierje mellett olaszopera-mesterkurzusokat is tart, például Mirella Frenivel, Marton Évával, Gianni Raimondival és másokkal.

Borítókép: Ács János karmester (Fotó: Molnár Péter/Hajdú-Bihari Napló)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.