Megnyílik a látogatók előtt a fejedelmi palota Gyulafehérváron

Hétfőtől látogatható az Erdélyi Fejedelemség egykori székhelye, a felújított fejedelmi palota Gyulafehérváron, amely először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt – írta közleményében az épületben berendezett múzeum.

Forrás: MTI2024. 02. 02. 11:00
Gyualfehérvári palota
A gyulafehérvári fejedelmi palota a felújítás előtt. Forrás: Wikipedia/Ciprian Lazar Fotó: Ciprian Lazar Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdély és Gyulafehérvár egyik legjelentősebb műemlék épületében az Erdélyi Fejedelemségek Múzeumát rendezte be jelenlegi tulajdonosa, a gyulafehérvári önkormányzat. A tavaly alapított, a polgármesteri hivatal alá rendelt intézmény kivételesen hétfőn nyitja meg kapuit a látogatók előtt, bár a hét első napján jellemzően zárva lesz. Az alaptárlat februárban ingyen látogatható – közölték.

A XIII. században épült érseki székesegyház (Szent Mihály-székesegyház), jobbra a püspöki, mögötte a fejedelmi palota. Forrás: MTVA/Molnár-Bernáth László

A G4Media.ro hírportál szerint a hivatalos megnyitót szombaton tartják, ezen Raluca Turcan román művelődési miniszter is részt vesz.

Az állandó kiállítás a gyulafehérvári vár és a palota szempontjából fontos történelmi korszakokat, kulcseseményeket ismerteti, az egyes korokban történt átalakulását illusztrálja. Egyes történelmi személyiségeket is bemutat, akik „virtuális kurátorként” vezetik végig a látogatókat a termeken. Ezek közül a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban eltemetett Jagelló Izabella magyar királynét említik, aki ottléte alatt reneszánsz központot épített ki a palotában.

A későbbiekben két újabb tárlat is nyílik, ezek Erdély történelmének jeles személyiségeire – fejedelmeire, fejedelemasszonyaira, kormányzóira – összpontosítanak.
A fejedelmi palota felújítása 2018-ban kezdődött uniós támogatással, és bár 2021-ben be kellett volna fejezni, csak tavaly decemberben sikerült elkészülni a munkával. A kezdetben ötmillió euróra becsült beruházásból négymilliót állt az EU, a jelentős többletköltséget a helyi önkormányzat fedezte.

A helyi sajtó korábbi közlése szerint a felújítás során a termekben XVI. századi rokokó falfestést is találtak.

A gyulafehérvári várban található értékes műemlék 2009 óta a város tulajdona, korábban a román hadsereg használta.
A római katolikus székesegyház közelében álló fejedelmi palota a XV. században épült, majd a XVI–XVII. századi bővítési és átépítési munkálatok során nyerte el jelenlegi formáját. Kezdetben az erdélyi püspökség tulajdona volt, majd 1542-ben az alakuló fejedelemség tulajdonába került. 

Erdély fejedelmei majdnem 150 éven át innen kormányozták az országot. 

Az épület nagyobb részét 1690 után a Habsburg-adminisztráció kaszárnyává alakította, és több mint három évszázadon át a hadsereg használta.
Az épületegyüttes keleti szárnyát 1716-ban visszajuttatták a római katolikus egyháznak, ma is a gyulafehérvári érsekség székhelye. Ezt a román állam támogatásával újították fel 2008 és 2011 között.

Borítókép: A gyulafehérvári palota a felújítás előtt (Forrás: Wikipédia/Ciprian Lazar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.