Kristófi János életműve előtt tiszteleg Nagyvárad

Kristófi János partiumi festőművész halálának 10. évfordulója alkalmából az egész életművet felvonultató tárlat nyílik „Mi csak porszemek vagyunk, a művész maga az Isten” címmel.

Forrás: Maszol.ro2024. 02. 01. 18:00
Kristófi János, partiumi festőművész
Kristófi János, partiumi festőművész Forrás: youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállítás a nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában tekinthető meg február 2-án 17 órától. A tárlatot Böcskei László megyéspüspök és Banner Zoltán művészettörténész nyitja meg – tájékoztatott a Maszol.

Kristófi János, partiumi festőművész
Kristófi János partiumi festőművész halálának 10. évfordulója alkalmából tárlat nyílik.  Fotó: Maszol.ro

 

A nagyváradi képzőművészet meghatározó alakja 88 évesen, 2014-ben hunyt el. 

A kiállítás közel száz képet vonultat fel életművének legfontosabb darabjaiból.

Vannak a nagyváradi festészeti életben olyan alakok, akik generációjuknak meghatározó egyéniségei voltak. Kristófi János is ilyen. Ennek az az oka, hogy ezek az emberek nemcsak festők, hanem pedagógusok is voltak. Macalik Alfréd, Tibor Ernő, Barát Mór és Kristófi János… ők nem csak festettek, nem csak egy korszakot határoztak meg, hanem generációkat neveltek fel 

– mondta el a Maszol.ro megkeresésére Lakatos Attila, a nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota munkatársa.

A kiállítás fontos üzenete, hogy ne csak Kristófi János munkáját mutassa be, hanem emlékeztessen arra, hogy Kristófi közel négy évtizeden keresztül fontos művészetpedagógusa is volt Nagyváradnak.

Számos művészgeneráció cseperedett fel mellette. Tanítványait is arra ösztönözte, hogy legyen egyik témájuk Nagyvárad, és igyekezzenek a város belső esszenciáját, lelkét visszaadni a vásznakon.

A kiállítás szervezői szerették volna megmutatni mindazt, hogy hogyan is nőtt össze Kristófi a várossal. 

A mester közel kétezer képet hagyott maga után. A jelenlegi életmű-kiállítás során bemutatott száz képet az alapján választották ki, hogy a művész három nagy korszaka bemutatható legyen. Kristófi számára a vallási témák, a városábrázolások és az aktok is nagyon fontos témák voltak.

A kiállítás április végéig tekinthető meg.

 

A teljes cikk a Maszol.ro oldalán érhető el.

 

Borítókép: Részlet a Kristófi Jánosról készült portréfilmből (Forrás: Youtube.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.