Méltó helyet találtak Isten magyaroknak szánt áldásának

Emlékhelyet és Kölcsey Ferenc-emlékkiállítást létesítenek nemzeti imánk, a Himnusz keletkezési helyén, az egykori szatmárcsekei Kölcsey-kúriában.

Forrás: MTI2024. 05. 10. 14:00
Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője Forrás: Wikimédia Commons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A magyar kultúra nemzeti önazonosságunk alapja, egyéni és közösségi létünk éltető ereje. A kormány elkötelezett kultúránk, hagyományaink ápolásában, hogy méltó emléket állítson nemzeti imánk és nemzeti összetartozásunk jelképének, Kölcsey Ferenc Himnuszának, ezért kiemelt emlékhelyként fejleszti Szatmárcsekét” – olvasható a a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleményben, melyben hírt adnak arról: Himnusz-emlékhely és új Kölcsey Ferenc-emlékkiállítás létesül Szatmárcsekén, az egykori Kölcsey-kúria helyén.

Szatmárcsekén újabb emlékhely létesül.
Szatmárcsekén újabb emlékhely létesül. Fotó: MTI/Balázs Attila

Hozzátették: a kormány döntött a Szatmárcseke, a Himnusz emlékhelye című beruházás megvalósításáról, melyben az egykori Kölcsey-kúria helyén létrejön a többfunkciós, integrált kulturális intézmény részeként a Himnusz-emlékhely, továbbá az új Kölcsey Ferenc-emlékkiállítás. 

A fejlesztésnek fontos része a műemléki csónakos fejfás református temető felújítása.

Az állami támogatásból létrejövő fejlesztés a régió kulturális és turisztikai életének fellendítésére is szolgál: turisztikai és infrastruktúra fejlesztések megvalósulásával, valamint a település életében meghatározó közösségi hitéleti, kegyeleti terek megújulásával

 – áll a közleményben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.