Ötpontos terv

Újabb állami segítséget kaphatnak a tejtermelők

Tóth László Levente, 2016. február 15., hétfő 07:41
A kormány döntött arról, hogy további segítséget ad a rendkívül alacsony árakkal küzdő tejágazatnak. A problémák kezelésére a Földművelésügyi Minisztériumnak kell javaslatot tennie, lapunk értesülése szerint a szaktárca elképzelései már korábban egy ötpontos tervben körvonalazódtak.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) is szükségesnek tartja a tej áfájának csökkentését, ez derül ki abból a javaslatcsomagból, amelyet a tárca készített az ágazat problémáinak orvoslására. Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára lapunknak elmondta: szeretnék, ha a közétkeztetésben nagyobb arányt képviselnének a hazai előállítású tejtermékek. Ehhez jönne még a nagyobb élelmiszer-kereskedelmi, tejtermék-kereskedelmi cégek kötelező regisztrációja bizonyos árbevételi érték felett. Miután pedig a tejfelvásárlás kétharmadát négy nagy cég végzi, szükség lenne e társaságok élelmiszer-ipari fejlesztési lehetőségeinek a megteremtésére is. Az áfacsökkentés mellett a termelők egyéb támogatására is javaslatot tesz a tárca.

A szakma egyetért abban, hogy sürgős lépésekre van szükség, mert napjainkban a magyar tejtermelőket jóformán csak a támogatások tartják életben. Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára literenként 78,68 forint volt 2015 decemberében, kiviteli ára pedig 80,16 forint. Utóbbi egy hónap alatt 9 százalékkal, egy év alatt 8 százalékkal esett, és 2 százalékkal haladta meg a belpiaci árat. Szűkülnek tehát a tejágazat lehetőségei.

Tejágazati szereplők lapunknak 74-75 forintos literenkénti átvételi árakról számoltak be, szemben a 2014-ben tapasztalt 112-113 forinttal, ami 34 százalékos csökkenés. Ez egy nagyobb tehenészetnél mintegy 80 millió forint árbevétel-kiesést is jelent éves szinten, változatlan input árak mellett – hívták fel a figyelmet.

27 százalékos csökkenés

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 10 százalékkal több nyers tejet vásároltak fel tavaly, mint az előző évben, ugyanakkor éves szinten a nyers tej termelői átlagára 80,38 forint volt literenként, azaz 2014-hez viszonyítva 22 százalékkal csökkent. Az átlagos kiviteli ár 79,94 forint volt 2015-ben, ami 27 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. A tehenészetek elhelyezkedését jól mutatja, hogy a nyers tej 59 százalékát vásárolták fel a Dunántúlon, 36 százalékát az Alföldön, és mindössze 5 százalékát Észak-Magyarországon.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentése, ezt tartalmazza az a javaslatcsomag is, amelyet már az elmúlt év novemberében átadtak a kormánynak. (A fogyasztói tej és a tejtermékek zöme jelenleg a 18 százalékos áfa-kategóriába tartozik, csupán a desszerttermékeket terheli 27 százalékos áfa.) A terméktanács a költségvetés kímélése érdekében csak a fogyasztói tejekre – ultrahőkezelt (UHT) tejre, friss tejre – kérte az áfacsökkentést. Előzetes számításaik alapján ez a költségvetés számára 12 milliárd forint kiesést eredményezne, de ezt kompenzálnák a befizetett adók, ha az országba illegálisan érkező 200 millió liter tejet a magyar ipar tudná előállítani.

Az idén februárban mindenesetre 2,8 milliárd forint tejtámogatást fizetnek ki a termeléshez kötődően, ezzel a teljes összeget megkapják a jogosultak, de a válságkezelés részeként márciusban újabb 5-6 milliárd forintra számíthatnak a magyar tejtermelők. – A tejtermelők kifizetése prioritást élvez, jóval a június 30-ai határidő előtt jutnak a támogatáshoz – ígérik az illetékesek.

– A tejtermelők az idén átmenetileg és tartósan is számíthatnak kiemelt állami támogatásra – közölte legutóbb a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta: a kabinet felhatalmazta a földművelésügyi minisztert, tegyen javaslatot a súlyos problémákkal küzdő ágazat megsegítésére.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 15.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása