Egyre gyakoribb a vastagbéldaganat a fiatalabb korosztályok tagjainál

Hasi fájdalom is jelezheti a bajt, mint ahogy a bélmozgás megváltozása szintén vastagbéldaganatra utalhat. Mások vért észlelhetnek a székletükben, illetve az indokolatlan fogyás is tünet lehet. Egy alattomos betegségről van szó, amely egyre fiatalabb embereket támad meg.

2023. 08. 25. 5:35
A,Young,Woman,In,Black,Sunglasses,,In,A,White,T-shirtis
1131791612 Fotó: goffkein.pro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban a vastagbéldaganat az idősek betegsége volt. 2017-ben azonban egy mérföldkőnek számító tanulmány érdemi változást jelzett. Noha a legtöbb új daganatot még mindig az idősebbekben diagnosztizálták, 2000 és 2013 között az 50–64 évesek körében csökkent a vastag- és végbélrák előfordulása, míg a 65 év felettieknél jelentősen visszaesett. Az 50 év alattiak csoportjában azonban 22 százalékkal nőtt az új esetek száma. A vizsgált időszak elején minden egymillió ötven év alatti között 59 új esetet diagnosztizáltak, ez a szám 2013-ra 72-re emelkedett.

Noha az ötven év alattiak körében a vastag- és végbélrákos megbetegedések száma évtizedek óta növekszik, a fiatalabb és középkorú felnőttek tüneteire még mindig nem irányul kellő figyelem. Thejus Jayakrishnan, az ohiói Cleveland Clinic orvosa szerint ezek az emberek nem abba a korosztályba tartoznak, amely miatt az orvosok általában aggódnak. Ugyanezt tapasztalta Christopher Lieu, a Colorado Egyetem orvosi onkológusa is, aki az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagói ülésén júniusban arról beszélt, hogy 2030-ra a vastagbéldaganat a 20 és 49 év közötti emberek rákos halálozásának első számú oka lehet.

Az American Cancer Society az adatokat látva azt javasolta, hogy a vastagbélszűrést 45 éves korban, nem pedig ötvenévesen kell elkezdeni. De a fiatalabbakban kialakuló vastag- és végbéldaganatot így sem fedezik fel, miközben az esetek legalább 50 százaléka 45 év alattiak megbetegedése – mondja Yin Cao, a St. Louis-i Washington Egyetem epidemiológusa. A tudósok nem tudják, mi okozza a növekedését a fiatal felnőtteknél, de keresik a válaszokat.

– Aggasztó, hogy a tendencia nem látszik megfordulni. A helyzet tovább romlik – mondta Christopher Lieu a Sciencenews.org-nak. Más magas jövedelmű országokban – például Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban – hasonló a helyzet.

A kutatók szerint a fiatalabb generációk tagjainál egyértelműen nagyobb a vastagbéldaganat kialakulásának kockázata. Ez azt jelenti, hogy aki idén tölti be a 40. életévét, nagyobb veszélyben van, mint az, aki egy évtizede volt negyvenéves. Mi magyarázhatja ezt? – kérdezik az orvosok és a kutatók.

A betegség lehetséges kiváltó okaként elemezték az elhízást, az antibio­tikumok használatát, a bélmikrobiomot, az alkoholfogyasztást, a császármetszéssel történő szülést, valamint a vörös húsban és cukorban gazdag étrendet. Yin Cao csapata például összefüggést talált a cukorral édesített italok fogyasztása és a nők fiatalabb korban kialakuló vastag- és végbéldaganat fokozott kockázata között. Más csoportok a betegek bélmikrobiomjának megváltozására figyeltek fel. Lehetséges, hogy a fiatalabb generációk érzékenyebbek a környezeti hatásokra, amelyek a vastagbéldaganatot okozzák?

A kutatók több mint 27 ezer, a betegségben érintett, illetve nem érintett ember adatait gyűjtötte össze. Árulkodó tünetek után kutattak olyan ötven év alattiaknál, akiknél később rákot diagnosztizáltak. Legfeljebb két évvel a diag­nózis felállítása előtt a majdani betegek hasi fájdalmat, végbélvérzést, hasmenést és vashiányos vérszegénységet tapasztalhatnak – számolt be az eredményről Yin Cao csapata májusban. Ha valakinél a négy közül kettő fennáll, jobb, ha beszél róla az orvosával.

Magyarországon évente több mint tízezer új esetet jelentenek, amelynek közel a fele válik végzetes kimenetelűvé. A rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok hazánkban férfiak esetén a tüdőrákot követően a második, nők esetében a tüdő- és emlőrákot követően a harmadik leggyakoribb okai a daganatos halálozásoknak. A vastagbélrák esetében mindkét nem azonos arányban érintett, míg a végbéldaganat elsősorban a férfiak betegsége. Főként az ötven év feletti korcsoportra jellemző, de fiatalabbak esetében is előfordulhat.

Az Egyesült Államokra is igaz, hogy a betegséget előrehaladott stádiumban fedezik fel, amikor a daganat már áttétet képezett. Ugyanakkor a korai stádium­ban felismert vastag- és végbélrák nagyon jól kezelhető. A legtöbb hasi fájdalom valószínűleg nem rák, de ha a betegek és az orvosok körében felhívják a figyelmet a betegségre és annak tüneteire, az életet menthet.

Borítókép: A cukorral édesített italok fogyasztása káros lehet (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.