Egyre több amerikai nő hal meg az alkoholizmusa miatt

A legújabb adatok azt mutatják, hogy több amerikai nő hal meg az alkohollal összefüggésben, mint valaha. A hatóságok hatékonyabb stratégiákat keresnek annak érdekében, hogy segítsenek az érintetteknek felismerni alkoholfogyasztási problémáikat – és ezzel életeket mentsenek.

2023. 08. 26. 10:00
Done.,Horizontal,Portrait,Of,A,Young,Seductive,Woman,Sleeping,Drunk
piás nő
402428302 Fotó: Nestor Rizhniak/Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2018 és 2020 között évente csaknem 15 százalékkal nőtt az alkohollal összefüggő halálesetek száma a nők körében – jelent meg a Washingtonpost.com-on. A világjárvány tovább súlyosbította a helyzetet: az Egyesült Államokban 2020 tavaszától 2021-ig folyamatosan emelkedett az ivás miatt elhunyt nők száma.

– 1990-ben ötször annyi férfinak volt alkoholfogyasztási problémája, mint nőnek. Most kétszeres a különbség – mondta az amerikai lapnak George Koob, a National Institute on Alkohol Abuse and Alkoholism igazgatója. Az elmúlt évtizedekben a férfiak alkoholfogyasztása kissé csökkent, míg a nők egyre többet isznak – ennek következtében csökkent a nemek közötti különbség. A tendencia korán kezdődik: a főiskolás korú nők ma már felülmúlják férfitársaikat a mértéktelen ivás terén.

Ez a szokás visszaszorul, amikor a nők férjhez mennek és gyermeket szültek – köztudott, hogy az emberek kevesebbet isznak a házasság és a gyermeknevelés időszaka alatt. Ám, mivel egyre több nő halogatja vagy mond le mindkettőről, az egyetemista korban kezdett alkoholfogyasztási kedv alig apad.

– Úgy tűnik, hogy a mértéktelen ivás a legmagasabb iskolai végzettségű, a legnagyobb jövedelmű és a rangosabbnak tartott foglalkozást végzők körében domináns – említett egy érdekes eredményt Katherine Keyes, a Columbia Egyetem epidemiológusa.

Mivel a nőknél magasabb a szorongók és a depressziósok aránya, természetes megoldásnak tűnik, hogy többet isznak, hogy megbirkózzanak ezekkel a problémákkal. Míg egyes felmérések azt sugallják, hogy ez szerepet játszik a nők növekvő alkoholizmusában, Katherine Keyes adatai arra utalnak, hogy ennél bonyolultabb a helyzet. Amikor az ivási szokásaikról kérdezték az embereket, egyre több nő mondta, azért iszik, hogy jól érezze magát.

Álljon bármi az alkoholizmus hátterében, a közegészségügyi hatóságoknak fel kell hívniuk a nők figyelmét a magas kockázatú ivási szokások egészségügyi következményeire. A nők szervezetében ugyanis kevesebb víz van (ami hígíthatja az alkoholt), több zsír (amely visszatarthatja azt).

– Az alkoholfogyasztási rendellenesség gyorsabban fejlődik ki, mint a férfiaknál, illetve a nők érzékenyebbek a másnaposságra, a májgyulladásra, a szív- és érrendszeri betegségekre és még bizonyos daganatos megbetegedésre is – mondta a vezető amerikai lapnak George Koob.

Úgy tűnik azonban, hogy kevés nő van tudatában annak, hogy már kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után nagyobb egészségkárosodás fenyegeti, mint a férfiakat. Sok nő arról számolt be, hogy fogalma sem volt erről. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy sokkal ritkábban vizsgálják a nők, mint a férfiak ivási szokásait. Az egészségügyi szolgálatoknak ezért hatékonyabb munkát kell végezniük a felvilágosítás és a kockázatok hangsúlyozása terén.

A túlzott alkoholfogyasztás vagy a problémás alkoholfogyasztás a férfiakat mindig, minden kultúrában nagyobb arányban érintette, mint a nőket. Ugyanakkor a férfi–nő különbség itthon is csökkenőben van, amit több adat is alátámaszt – olvasható az Elekes Zsuzsanna szerkesztésében 2023-ban, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karon megjelent Alkoholhelyzet Magyarországon – Tények, adatok, elemzések című tanulmányban.

A szeszesital fogyasztási szokásokat feltérképező önbevallásos vizsgálatok eredményei szerint a fiatalok között kisebb a fiú–lány különbség, mint a felnőttek között. Hazánkban a halálozási adatokban a férfiaknál nagyobb mértékű volt a csökkenés, így ez önmagában a férfi-nő különbség csökkenéséhez vezetett.

A nemi különbségek csökkenését mutatják az egészségügyi ellátásra vonatkozó adatok is, itt azonban a csökkenés oka nem feltétlenül a két nem fogyasztásának a közeledése, hanem azzal is magyarázható, hogy ma a nők nagyobb arányban felvállalják alkoholproblémájukat, mint korábban. 

Az önbevallásos vizsgálatok alapján az ELTE kutatói azt valószínűsítik, hogy az alkoholfogyasztás és annak problémásabb megjelenési formái (lerészegedés, nagyivás) elterjedtebbek a fiatalabb korcsoportokban. Ugyanakkor a problémás fogyasztás a 45–54 éves korcsoportban a legnagyobb. A kezelési és halálozási adatok azt mutatják, hogy az alkoholra visszavezethető egészségügyi terhek az idősebb korosztályokat érintik. Az egészségügyi ellátásban az 55–64 éves korosztály jelenik meg legnagyobb arányban. Az alkoholos halálozás is az idősebbeket érinti nagyobb mértékben. (Az alkoholos halálozás miatt elhunytak átlagéletkora jóval alacsonyabb, mint az egyéb halálok miatt meghaltaké.)

A különböző adatok korcsoportos elemzései arra utalnak, hogy alkoholfogyasztással kapcsolatos probléma minden korcsoportot érint, de annak jellege korcsoportonként változó lehet.

Borítókép: A főiskolás korú nők ma már felülmúlják férfitársaikat a mértéktelen ivás terén (Fotó: Shutterstock/Nestor Rizhniak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.