Bebarangolva a Kárpát-medence kisebb-nagyobb településeit Kismartontól Kézdivásárhelyig, Szombathelytől Maroshévízig, Kassától Karlócáig az egyik következtetés, amit levonhatunk, hogy a gasztronómiai kínálat színessége, színvonala szinte egyenes arányban áll az adott települések lakosságszámával. Vannak persze kivételek, részint az egy-két csúcshelyet felmutatni képes egészen kis települések, mint például Bálványosfürdő, ahol Szarvadi Lóránd nem egy, de rögtön három regionálisan kiemelkedő éttermet teremtett meg, továbbá egyes borvárosok, ahol több tényező együtthatásának köszönhetően az egy kilométerre eső átlag feletti helyek száma van olyan magas, mint a megapoliszokban, ilyen például Villány vagy Badacsonytomaj.
Retro-életérzés a Népszigeten: a Vasmacska halsütöde és a Sziget sörkert
A Népsziget, más nevén Szúnyog-sziget Budapest egyik elvarázsolt, vadregényes szeglete, egy valaha volt sziget, amelyet az 1830-as években csatoltak az újpesti parthoz.