Báránycsülök zellerpürével és mentás zöldborsóval az aradi Art Caféban

A hely az aradi élbolyhoz tartozik megalapítása óta.

Borbély Zsolt Attila
2022. 06. 22. 16:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arad történelmi belvárosában, a Szabadság téren, ahol minden épület a magyar múltról mesél, nyáron több vendéglátó egység teraszára is kiülhetünk ebédelni, vacsorázni vagy csak kávézni, sörözni. (A vírusjárvány velejárójaként az utóbbi két évben télen is működtek a teraszok, többnyire fűtött műanyag iglukban üldögéltek az étterembe vágyó vendégek.) A színház háta mögötti téren, ahol egykor a Szabadság szobor hirdette hőseink dicsőségét, tucatnyi kávézó, söröző, étterem és street food-egység működik, melyek közül az Art Cafe a legszínvonalasabb. A hely az aradi élbolyhoz tartozik megalapítása óta, itt már akkor élvezhető hamburgert adtak, amikor a minőségi „street foodosok” még gyerekcipőben jártak.

Legfőbb vonzereje talán a békebeli, páratlanul hangulatos belső tér. Egyik teremben a falon pub-atmoszférát idéző berámázott festmények, másik teremben jól sikerült, antik zsánerű, klasszikus műalkotások által ihletett freskóutánzatok. Ugyanitt, a belső teremben, sötét színű pácolt fából készült, hatalmas, könyvekkel és dekorációs tárgyakkal megrakott polc ad otthonosságérzést. A freskókkal szembeni fal nyerstéglás, a rászerelt polcon régi telefon, antik gyertyatartó, borosflaska, hatalmas pohár dugókkal tele, asztalra szerelhető dugóhúzó készülék, régi autók makettjei, könyvek és single malt whiskyk dobozai.

Fotó: A szerző felvétele

Az atmoszférán túl az italfront is kiemelkedő, erőssége a bortéma. Régebben tartottak élvezhető kézműves söröket is, a műfaj második vonalának két képviselőjétől a bánsági kisüzemi sörfőzés nemrég csődbe ment úttörőjétől, „Clinica de Bere”-től (magyarul „Sörklinika”, söreik márkaneve „Terapia” volt, amit egy ékezet ráhúzásával a mi nyelvünkön is azonos jelentéssel bír), valamint bukaresti Zaganutól, mely idén ünnepli fennállásának nyolcadik évfordulóját. Ez idő tájt sajnos csak nagyipari sört kínálnak. Tény, hogy ötven méterrel odébb működik a város egyetlen minőségi sörözője, a Joy’s, ahol pár hónapja több magyar csúcsfőzde termékei is hozzáférhetők, s ahol több mint félszáz prémium, „kraft” főzetet kínálnak dobozban és palackban.

Fotó: A szerző felvétele

A borokra visszatérve az Art Caféban hatvan, jól összeválogatott nemes nedűt tartanak, melyek negyedét kimérik decire is. A borok körülbelül fele erdélyi és Kárpátokon túli minőségi tétel, másik fele moldáv, olasz, francia, portugál, spanyol, valamint újvilági. A tízezer és hetvenezer forint közötti helyi és nemzetközi borkülönlegességeket a borlap utolsó lapján találhatjuk. A tömény műfajban is akadnak kiemelkedő tételek, főként a single malt skót whiskyk között.

Az Art Café harmadik erőssége az aradi szinten kifejezetten jónak mondható konyha. Rendszeres részvevői a különböző helyi gasztronómiai rendezvényeknek, street food-fesztiváloknak, ahol jellemzően hamburgert és/vagy sushit kínálnak. Az étlap változatos, helyi, olasz és nemzetközi ételek egyaránt szép számmal megtalálhatók rajta.

Fotó: A szerző felvétele

Szombatonként évek óta sushi-, csütörtökön és pénteken tenger gyümölcsei és halnapot tartanak, jól beletanultak ebbe a szakmába is. A választék széles, és tapasztalatunk szerint minden frissen készül, jó alapanyagokból. Kínálnak többek között pasta-kat, burgereket, tacost kacsahússal, avokádóval, paradicsom salsával és babbal, konfitált ánizsos kacsacombot narancsmártással, sertésszüzet égetett zöldségekkel, puliszkával és vargányaszósszal, érlelt marhahátszínt rozmaringos burgonyával, panna cotta-t és madártejet.

Az árak érték-arányosak, belvárosiak, de nem elrugaszkodottak.

A kiszolgálás pincérfüggő, többnyire kedves és udvarias. Célszerű asztalt foglalni, hétvégi estéken különösen.

Mindhárom látogatásunk hétköznapra esett, így sushit nem rendelhettünk, azt rendezvényeken kóstoltuk több ízben is, meg voltunk vele elégedve. Az állandó étlapon szerepel viszont a tonhaltatár, ezt tavaly volt alkalmam megízlelni, remeknek bizonyult, avokádóval és mangóval készült, kaprival, zöld korianderrel és egy kevés wasabival ízesítették. Rendeltem még egy francia csokitortát is, tisztes, bloggercukrászdákra emlékeztető, csavarmentes, jó alapanyagból készült desszertet tettek elém.

Fotó: A szerző felvétele

Első látogatásunk alkalmával rendeltünk fish and chipset, ami nem volt élvezhetetlen, de elmaradt a hely megszokott színvonalától. Az éttermet nem ismerő meghívottaim kértek hamburgert is, mely jó harapásélményt adott, fontos, hogy nem sütik a húst rommá, mint sok helyen. A legfőbb próbatétel, a rosé kacsamell remekül sikerült, szép színű, szaftos volt, bőre ropogott. Az ételekhez az ipari kategórián belül színvonalasnak mondható Hellman’s termékeket adnak szabad használatra, az asztalon levő olívaolaj és balzsamecet is korrekt, amit egy közös tartóban tesznek az asztalra a bors- és Himalája-sódarálóval.

Fotó: A szerző felvétele

A minap egy kedves jó barátom kérdezte, hogy melyik központi helyre ülhetnénk be, ami meghitt, megbízható és megfizethető. Némi hezitálás után az Art Cafét javasoltam. Ezúttal sem csalódtunk, bár ételeink koncepciója és tálalása a lelkes, törekvő amatőrök stílusát idézte. Az alapanyagok minősége, ételeink íze rendben volt. Rendeltünk egy zöldségcsorbát, amit igen szépen tálaltak, kerámiaedényben, esztétikus fatálon. A tányérkészlet külön elismerést érdemel. A levest megfelelően savanyították, hozta, amit vártunk. A zöldségek túlfőttek, de ez nagyjából annyira velejárója ennek a műfajnak, mint az, hogy a bajai halászlében túlfő a hal.

Fotó: A szerző felvétele

Megkóstoltuk a báránycsülköt mentás zöldborsóval és zellerpürével, a püré lehetett volna selymesebb, a bárány több izgalmat hozott volna vákuum alatt készítve, de mindent egybevetve szerettünk ezt a kreatívnak mondható fogást. A vegyes levélsalátán tálalt szárzellerrel és póréhagymával dúsított, vajas olívaolajban sült serpenyős rák alapanyaga kifogástalan volt, hőkezelése óvatos, a rákhús ruganyos és szaftos maradt. Ízesítése lehetett volna bátrabb. Jobbacska pirítóst adtak mellé.

Az Art Caféban ezúttal sem csalódtunk, megyünk még.

Fotó: A szerző felvétele

Elérhetőségek:

Art Cafe

Arad, Szabadság – jelenlegi román nevén Avram Iancu tér 10.

Telefonszám: + 40 721 120 550 

Honlap: http://www.art-cafe.ro/ 

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.