Bajnokavatás két keréken is: húsz év után ünnepel a Suzuki

Egy futammal a vége előtt eldőlt a gyorsasági motoros világbajnokság: Joan Mirnek Valenciában a hetedik hely is elég volt a cím bebiztosításához.

Magyar Nemzet
2020. 11. 15. 16:40
null
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020 és a koronavírus minden sportágban felborította valamelyest az életet, de kevés őrültebb idény sült ki belőle, mint a gyorsasági motorkerékpáros világbajnokság idei szezonja. A Covid miatt átalakított versenynaptár tizennégy futamának a felét, hetet Spanyolországban rendeztek, és ebből az utolsón, összességében az utolsó előtti viadalon, a második valenciai versenyen dőlt el az egyéni világbajnokság.

Az előző hét évben hat vb-címet szerző Marc Márquez sérülés miatt lényegében a teljes idényt kihagyta, így nyílt küzdelemre volt kilátás. Ez meg is valósult, az eddigi tizenhárom viadalt kilenc különböző versenyző nyerte, öt győztes pedig idén először állhatott a MotoGP-dobogó legfelső fokán.

A három versenyzővel hét futamot megnyerő Yamahát megbüntették technikai szabálytalanság miatt. A motorosok ugyan megtarthatták a pontjaikat, de mégsem közülük került ki a végső győztes.

Az elmúlt éveket a Márquezzel uraló Honda futamot sem nyert, a Márquez mögött az elmúlt három évben rendre vb-2. Andrea Dovizioso pedig alaposan összeveszett csapatával, a Ducatival, amelynek motorja többnyire nem volt versenyképes.

Az őrült idényben egy versenyző tudott a bajnoki címhez szükséges kiegyensúlyozottságot felmutatni: a Suzuki kettes számú versenyzőjeként kezdő Joan Mir, aki tavalyi újonc évében simán kikapott csapaton belül Álex Rinstől, az idei első három futamból pedig kettőt be sem fejezett. Utána viszont Ausztriában megszerezte pályafutása első csúcskategóriás dobogóját, és a következő nyolc futamból hatot szintén a pódiumon zárt. Az első valenciai versenyt meg is nyerte, így a másodikon már a hetedik hely is elég volt számára, hogy a 2017-es Moto3-as vb-cím után 2020-ban a MotoGP bajnoki trófeája is az övé legyen.

Mir csapata, a Suzuki az amerikai Kenny Roberts, Jr. 2000-es sikere után ünnepelhet újra világbajnoki címet a királykategóriában. A konstruktőrök között még régebben, 1982-ben ünnepelhetett legutóbb japán gyártó. Ennek a sorozatnak a megszakításához még az utolsó, portugáliai hétvégén is kell egy jó eredmény.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.