Európa-bajnokunk különleges engedéllyel jutott be Izraelbe

Nem volt egyszerű bejutniuk a cselgáncsozóknak Izraelbe, ahol Tel-Avivban csütörtöktől rendezik meg az esztendő első olimpiai kvalifikációs Grand Slam-tornáját. A versenyen tizenhárom magyar dzsúdós indul.

Forrás: Judoinfo.hu2021. 02. 17. 14:47
null
Karakas Hedvig Fotó: MSUSZ/Zsigmond László Forrás: MSÚSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt kontinens hatvan országából több mint négyszáz, egészen pontosan 422 cselgáncsozó (248 férfi és 174 nő) indul az év első World Judo Tour-versenyén, vagyis az olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájának idei első Grand Slam-tornájára nagy mezőny jött össze Tel-Avivban. A Nemzetközi Judoszövetség (IJF) és a helyi szervezők számára a legnehezebb feladat a világ minden részéről érkező küldöttségek bejuttatása volt Izraelbe. Az izraeli repülőterek ugyanis nem fogadhatnak nemzetközi járatokat. Egy különleges megállapodás azonban lehetővé tette, hogy az IJF charterjáratai – fedélzetükön kizárólag az eseményre érkező delegációkkal – landolhassanak Tel-Avivban. Az IJF el is nevezte utazásszervező cégét „Judo Airlinesnak”.

A viadalt a szigorú koronavírus-protokoll alapján rendezik meg, a résztvevők több tesztelésen is átesnek a tatamira lépésig. A Judoinfo.hu szakportál tájékoztatása szerint a Grand Slam-torna „Covid-menedzsere” nem más, mint Hidas Péter, a magyar válogatott keretorvosa, az IJF orvosi bizottságának tagja.

Szerdán magyar idő szerint 13 órakor tartották meg az online sorsolást, csütörtökön pedig már három versenyzőnk tatamira is lép: az Európa-bajnok, 2020-ban Magyarország legjobb női sportolójának választott (57 kg, BHSE), a junior Európa-bajnok Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) és a junior Eb-bronzérmes Szegedi Dániel (66 kg, Ceglédi VSE). Karakas súlycsoportjában a második kiemelt, az első meccsén erőnyerő, a 16 között kezd.

Már Izraelben Karakas Hedvig az egyik edzésen alaposan „megdolgozta” Pupp Rékát:

Pénteken a férfi 73 kg-ban Szabó Frigyes (UTE), a 81 kg-ban Ungvári Attila (Ceglédi VSE) és Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), a 70 kg-ban Gercsák Szabina (DVTK) méreti meg magát. Szombaton a férfi 90 kg-ban (MTK Budapest) és Gőz Roland (MTK Budapest), a 100 kg-ban Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE) és Vég Zsombor (Ceglédi VSE), a +100 kg-ban Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), a női +78 kg-ban Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC) szerepel.

A magyar csapatot – amely már vasárnap a helyszínre érkezett – három edző kísérte el Tel-Avivba: Toncs Péter női szövetségi kapitány, Braun Ákos és Mester Dániel, a Nemzetközi Judoszövetség meghívására pedig a nemzetközi bíróink közül Gosztonyi Balázs kap feladatot Izraelben.

Jelenleg hét magyar versenyző áll kvótát érő helyen súlycsoportja olimpiai kvalifikációs rangsorában: a férfiaknál Tóth Krisztián (90 kg) a 10., Cirjenics Miklós (100 kg) a 23., Ungvári Attila (81 kg) a 30. helyet foglalja el, utóbbi helyzete nagyon „necces”, neki úgynevezett kontinentális kvótája lenne; a nőknél Karakas Hedvig (57 kg) a 8., Csernoviczki Éva (48 kg) a 20., Pupp Réka (52 kg) a 25., Özbas Szofi (63 kg) a 27. helyen áll.

Ami a többieket illeti, Sipőcz Richárd (+100 kg) a 34., Szabó Frigyes (73 kg) a 38., Ungvári Miklós (73 kg) a 41., a hölgyeknél Szigetvári Mercédesz (+78 kg) a 35., Gercsák Szabina (70 kg) a 37., alapvetően nekik lehet még esélyük kvótát szerezniük, és ebből az ötösből négyen tatamira is lépnek Tel-Aviban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.