Fúrják a svédek a FIFA oroszellenes, lengyelbarát döntését

A Svéd Labdarúgó-szövetség kifogásolja a nemzetközi szervezet, a FIFA döntését, miszerint Oroszország kizárása miatt Lengyelország játék nélkül, egyből a döntőben kapcsolódik be a világbajnoki pótselejtezőkben. Természetesen jól felfogott érdekből, hiszen a lengyelek így pihenten várják a svéd–cseh párharc nyertesét.

Magyar Nemzet
2022. 03. 09. 15:17
Sweden's forward Zlatan Ibrahimovic eyes the ball during the FIFA World Cup Qatar 2022 qualification football match between Georgia and Sweden in Batumi on November 11, 2021. (Photo by Vano SHLAMOV / AFP) Fotó: AFP/JORGE GUERRERO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi szövetség (FIFA) az ukrajnai háború miatt először kizárta az orosz válogatottat, majd úgy döntött, hogy Oroszország helyét nem tölti fel, hanem Lengyelország játék nélkül, egyből a döntőre készülhet a világbajnoki selejtezők másik ágán. Utóbbi döntés többek között nekünk, magyaroknak is fáj, hiszen ha netán a Nemzetek Ligájából léptettek volna előre egy csapatot, akkor a magyar válogatott is reménykedhetett volna.

Ám van itt még más szempont, amire a svédek hívták fel a figyelmet. Hakan Sjöstrand, a svéd szövetség elnöke szerint igazságosabb lett volna egy háromcsapatos tornát rendezni a svéd, a lengyel és a cseh együttes részvételével, vagy új ellenfelet találni a lengyeleknek, mert a mostani forgatókönyv a lengyeleknek kedvez, hiszen csak egy összecsapást kell megnyerniük a vb-részvételért. S bizony, ezzel a kijelentéssel nehéz vitatkozni.

A legészszerűbb és sportszerűbb dolog az lett volna, ha Lengyelország új ellenfelet kap az elődöntőben. Megértjük, hogy a FIFA is nehéz helyzetbe került, ennek ellenére a játék elve az kívánná, hogy minden érdekelt ugyanazokkal a feltételekkel szembesüljön, és két nyert mérkőzéssel juthasson ki a világbajnokságra

– érvelt Sjöstrand.

A svédek szövetségi kapitánya, Janne Andersson hasonlóan gondolkozik. Ugyan egyetért az oroszok kizárásával, ám a sport szempontjában szerinte teljesen abszurd döntés született a lengyelek továbbléptetésével.

– Ezzel együtt teljes mértékben a csehek elleni felkészülésre koncentrálunk. Ki akarunk jutni a vb-re, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon – tette hozzá.

A svéd–cseh összecsapást – miként a júniusra halasztott skót–ukrán meccs kivételével valamennyi elődöntőt – március 24-én, míg a pótselejtező döntőjét a lengyelekkel március 29-én rendezik.

Az oroszok a kizárásuk miatt a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, és kérik a szankciók felfüggesztését a végső döntés meghozataláig. A FIFA a CAS határozatát nem várta meg, amikor döntött a pótselejtezők menetének megváltoztatásáról.

Pótselejtező, elődöntők:

1. ág: Skócia–Ukrajna, Wales–Ausztria

2. ág: Lengyelország játék nélkül döntős, Svédország–Csehország

3. ág: Olaszország–Észak-Macedónia, Portugália–Törökország.

Borítókép: Ibrahimovicék érdekeit óvnák a svéd vezetők (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.