Az olimpia előtt jól mutat az évszázad legjobb magyar vb-teljesítménye

Nagyszerűen szerepelt a vívóválogatott a Milánóban vasárnap véget ért világbajnokságon. A párbajtőröző Koch Máté egyéniben lett világbajnok, míg a női és a férfi kardcsapat aranyérmével nagy lépést tett az olimpiai kvóta felé. A párizsi ötkarikás csapat várhatóan a tokióihoz hasonló létszámú lehet, de Boczkó Gábor szövetségi kapitány a vb után bízik benne, hogy négy csapatunk is indulhat a francia fővárosban.

2023. 07. 31. 13:20
KOCH Máté
Vívó-vb - Világbajnok a párbajtőröző Koch Máté Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aranyérmek számát illetően több mint harminc éve nem szerepelt olyan jól világbajnokságon a magyar vívóválogatott, mint a vasárnap véget ért milánói vb-n. Olaszországban a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női és a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, alkotta férfi kardcsapat is bajnok lett – Szilágyi egyéniben harmadikként zárt –, férfi párbajtőrben pedig Koch Máté állhatott a dobogó legfelső fokára. 1991-ben, Budapesten zártunk legutóbb három arannyal, akkor a férfi kard- és a női párbajtőrcsapat lett világbajnok, utóbbiból Horváth Mariann egyéniben is a dobogó tetejére állhatott.

Szilágyi Áron vívás Milánó ( olimpia )
Szilágyi Áron, az olimpia specialistája Párizsba csapatvilágbajnokként utazhat (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Miközben az a vb ugyanúgy olimpia előtti évben zajlott, mint az idei, az ötkarikás játékok szempontjából a mostani szereplés még inkább biztatónak tekinthető, hiszen 1992-ben, Barcelonában a női párbajtőrözők még nem szerepelhettek. Ma már ilyen megkülönböztetés nincs, a legutóbbi, tokiói olimpia óta mind a tizenkét versenyszám szerepel az ötkarikás programban, s ezeknek a negyedében magyar versenyző vagy csapat léphet pástra világbajnoki címvédőként Párizsban.

A kvótákért folyó harc távolról sem zárult le, a ranglista alapján jövő áprilisban alakul majd ki az olimpiai csapatversenyek mezőnye. Ez az egyéni versenyek szempontjából is kiemelten fontos, hiszen a csapatkvóta automatikusan három hellyel jár az egyéni táblán, míg a többi nemzetet versenyszámonként legfeljebb egy vívó képviselheti. Tokióban férfi és női kardban, valamint női tőrben indulhatott magyar csapat, míg férfi párbajtőrben vett részt az olimpián. Hasonló létszámú magyar vívócsapatra van kilátás Párizsra is, bár Boczkó Gábor szövetségi kapitány bízik benne, hogy ezúttal négy csapatkvóta is összejön.

A férfi kard esetében nincs kérdés a kijutást illetően. Ha nyolc közé jutnak a maradék három versenyen, akkor kinn vannak Párizsban. A női kard is megtartotta a helyét, a tavalyi aranyérem után nem volt evidens, hogy újra döntőt vívnak. Kardban akkora meglepetések nincsenek, mint párbajtőrben, szerintem nem lesz nagy kavarodás, és a lányok is gond nélkül kijutnak – mondta Boczkó az MTI-nek két világbajnok csapatunkról.

A szakvezető eredetileg három érmet, közte egy aranyat tűzött ki célként Milánóra, ezt a magyar csapat alaposan túlteljesítette. Apró hiányérzet mégis maradt a szövetségi kapitányban, a két párbajtőrcsapat szereplése miatt.

– A férfiaknak a vb-érem nagy pluszt jelentett volna, anélkül megnyugodni nem lehet, de így is kijutó helyen állunk a kvalifikációs ranglistán. A nők esetében viszont az ukránok elleni nyolcaddöntős vereséggel messzire került a kvóta. Ott lehetünk még, de elég nehéz lesz – fogalmazott Boczkó. Női párbajtőrben a csapat jelenleg nem, az egyéni ranglistán viszont Kun Anna kvótát érő helyen áll. Ő épphogy lemaradt az éremről Milánóban, egyéniben egyetlen tussal kapott ki a negyeddöntőben a későbbi világbajnoktól.

A harmadik fegyvernemben, tőrben viszont lassan meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy magyarok nélkül rendezik a párizsi olimpiát. A férfi válogatottnak már a vb előtt sem állt jól a szénája, a milánói tizennegyedik hely után a kapitány is lemondott a bravúros kvóta reményéről. A női tőrcsapat két éve Tokióban szerepelt, idén Milánóban viszont nagy előnyről veszítette el a lengyelek elleni nyolcaddöntőt, így legalább akkora hajrára lesz szükség a kvalifikációhoz, mint amit a legutóbbi olimpia előtt bemutattak a lányok.

– Szerintem taktikai hiba történt, rossz volt a csapatösszeállítási sorrend. Nem Kreiss Fanninak kellett volna zárnia, szülés után visszatérve nem annyi munka van benne, mint a többiekben. Vívástudás alapján még elérhető a kvóta, de a lelki gödörből nehéz lesz felkapaszkodni. Az Európa Játékok bronzmeccs utolsó asszójában Pásztor Flóra kapott ki, most senki nem akarta vállalni a befejező pozíciót. De ilyen nincsen. Olyan egyszerűen nincs, hogy senki nem áll oda a tizenegyeshez – hangsúlyozta futballból kölcsönzött kifejezéssel Boczkó Gábor.

A vívók számára a világbajnokság után pihenő következik, az új idény ősszel kezdődik. Világ- vagy Európa-bajnokságot már nem rendeznek az olimpiai kvalifikációs időszakban, a ranglistahelyezésen még a világkupaversenyekkel lehet javítani.

– Szezonkezdés előtt szeptemberben le kell ülni, hogy őszintén megbeszéljük, mire van esély. Mindenre, amire szükség van, minden egyes csapatnak meg fogom adni. Ha apró kis esély van, akkor is. Bízom abban, hogy három, de még mindig azt gondolom, hogy akár négy csapat is ki tud jutni az olimpiára – összegzett Boczkó Gábor szövetségi kapitány.

Borítókép: Koch Máté világbajnoki aranyérmet szerzett Milánóban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.