Ezért nem lehet majd a BL-meccseket a kocsmákban nézni

Több millió hazai futballrajongót foszthat meg a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája mérkőzéseinek élményétől az üzleti érdekeket mindenek fölé helyező RTL Klub. A német tulajdonban lévő kereskedelmi csatornáról közismert, hogy évek óta többségében kormánykritikus híreket közöl és a külföldi érdekeket igyekszik megjeleníteni műsoraiban. Összeállításunkban bemutatjuk a BL-mérkőzések közvetítésében 2024 őszétől esedékes változásokat és az ezzel szemben felhozott érveket, véleményeket is.

Munkatársunktól
2023. 09. 01. 15:15
BARELLA, Nicolo
Isztambul, 2023. június 10. A milánói Nicolo Barella a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntõjében játszott Manchester City-Internazionale mérkõzésen az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban 2023. június 10-én. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június elején derült ki, hogy sok-sok év után a közmédia helyett az RTL nyerte meg az UEFA által kiírt tendert, így 2024 őszétől három évig ők közvetíthetik az egyik legnépszerűbb labdarúgó-sorozatot, a Bajnokok Ligáját. Ez sokkoló hírként hatott a foci szerelmeseire, hiszen a közszolgálati M4 Sport jelenleg is ingyen közvetíti az összes BL-mérkőzést, míg jövőre már csak az RTL+ streamingszolgáltatón lehet követni élőben a meccseket, regisztrációs díj megfizetése után.

Igaz, időközben mintha az RTL – a reakciókat látva – puhított volna az elképzelésein, és közölte, hogy a döntő és az elődöntő marad a tévében. Mindenesetre mindez a gyakorlatban azt jelentené majd, hogy jövőre a legtöbb összecsapás csak úgy érhető el, ha a nézők külön fizetnek érte, mivel a tévés közvetítések kisebbségben lesznek. Az RTL+ most 1990 forintért kínálja havonta a tartalmait, ez jó eséllyel drágulni fog 2024-től.

 

A profit fontosabb a sportnál?

Az RTL-t egyértelműen csak az üzlet érdekli, még ha az előrejelzések szerint nem vagy csak nehezen fog megtérülni a befektetésük. Vidus Gabriella, az RTL vezérigazgatója azt nyilatkozta a Forbes gazdasági magazinnak, hogy ő egyáltalán nem futballrajongó, és nem a focihoz kell érteni, hanem az üzlethez.

Vidus szavaiból az is következik, hogy az M4 Sportnál már adott sportszakértői gárda helyett rosszabb szakemberek vezethetik a közvetítéseket. Továbbá az a veszély is fennáll, hogy a sport elé helyezik a profitot, több lehet a reklám, akár a meccsek közben is megjelenhetnek felugró reklámok. Vidus szerint az RTL+ koronaékszere a Bajnokok Ligája, és a streamingszolgáltatónak már most 300 ezer felhasználója van.

Érdemes kitérni röviden arra, hogy mekkora profittal működik a cégcsoport, hiszen a magyarországi RTL mögött álló M–RTL Zrt. az egyik legnagyobb árbevételű csatorna, amely 2021-ben 47,4 milliárd, míg 2022-ben 47,2 milliárd forint árbevételt könyvelt el. A beszámolóból kiderül az is, hogy 2021-ben 27,7 milliárd forint adózott eredményt, nyereséget értek el. Jól teljesített a szintén RTL-es érdekeltségű UFA Magyarország Kft. és az RTL Services Kft. is: előbbi 192 millió, utóbbi 580 millió forint profitot könyvelhetett el. Az RTL Magyarország közleményben megerősítette, hogy ismét jó évet zártak, hiszen az RTL Magyarország teljes konszolidált árbevétele 113 millió euró volt 2022-ben.

A labdarúgás kedvelői mellett a vendéglátók érdekeit is sérti az RTL profitéhsége, hiszen az eddigi hírek szerint a kocsmák és éttermek számára valószínűleg többletköltséget fog jelenteni a meccsnézés biztosítása a vendégeknek. Egyelőre az RTL tájékoztatásából nem derül ki, hogy a puboknak mekkora pluszköltséggel jár majd, ha az RTL+ platformon közvetített meccseket ki szeretnék tenni a nagyképernyőre. Az biztos, hogy először is széles sávú internettel kell ehhez rendelkezniük, majd ezután következik az RTL Magyarországgal egy egyedi szerződés megkötése, végül az eszközök beszerzése.

 

Tiltakozik a közmédia

Az M4 Sport csatornaigazgatója, Székely Dávid csalódottságát fejezte ki, hiszen szerinte az ajánlott összegen kívül minden más amellett szólt, hogy a közmédiának kellene folytatnia közvetítéseket.

– A magyarok súlyos árat fognak majd fizetni azzal, hogy a közvetítési jog átkerült az RTL-hez. Mi közszolgálati feladatként tekintünk a Bajnokok Ligájára, ők lehúzni akarják a nézőket – fogalmazott markánsan a közszolgálati csatorna igazgatója. Hozzátette: még egy évig, amíg náluk vannak a jogok, a magyarok ingyenesen, korlátozás nélkül nézhetik majd a mérkőzéseket otthon, a teraszokon vagy éppen a kocsmákban. Székely megjegyezte, ez utóbbi is változni fog, hiszen a bejelentés szerint a közösségi meccsnézésekről majd egyedileg dönt a kereskedelmi csatorna, nyilván jó borsos áron. – Túl az ingyenesség megszüntetésén szakmailag sincsenek jó tapasztalataik a magyar nézőknek az RTL sportközvetítéseivel kapcsolatban. Elég csak az egykor vasárnap délelőtt 11-re tett focimeccsekre vagy a botrányosra sikerült vb-közvetítésre gondolni – idézte fel Székely Dávid a Pesti Srácoknak nyilatkozva.

– Két dolgot is elvesznek a fociszeretőktől: a pénzüket és a szórakozásukat. Mindezt ráadásul meglehetősen arrogánsan és lekezelően, amikor azt mondják például, hogy ahol nincs internetelérés telefonon vagy wifivel, ott majd nem nézhetik a meccseket – fejtette ki az M4 Sport vezetője.

 

Kockázatos befektetés

Több portál is beszámolt arról, hogy nemcsak a nézőknek, de az RTL-nek is mélyen a zsebébe kell nyúlnia a közvetítési jogok megszerzése következtében. Habár a megállapodás összegét pontosan nem tudjuk – hiszen az RTL üzleti titokként kezeli –, egyes információk szerint az RTL évente 10-11 millió eurót, hozzávetőleg 4 milliárd forintot fizethetett a jogokért. A közszolgálati tévé ennek töredékét, 6-7 millió eurót fizetett. A Media1.hu által megkérdezett szakértők szerint az RTL ezzel az üzlettel jelentős kockázatot vállalt, és egyáltalán nem biztos, hogy megtérülnek a kiadások. Egyes számítások szerint meccsenként lebontva hozzávetőlegesen 100 millió forintba kerül egy meccs közvetítése. A költségek fedezésére – a reklámbevételek mellett – legalább 145 ezer előfizetőre lenne szükség.

A nézők számára kedvezőtlenebb lehet, hogy az RTL agresszívabban reklámozhat, mint az M4, hiszen kétszer annyi reklámidőt sugározhat, mint a közszolgálati tévé.

 

A Momentumnak tetszik a fizetős meccsnézés

A Momentum elnökségi tagja, Kele János örült, hogy végre kereskedelmi tévé veszi át a közvetítések jogát, és azt sem bánja, hogy a streamingért akár fizetni is kell. Szerinte eddig a kormány a sportközvetítéseket csak manipulációra és politikai hatalmának megerősítésére használta, ugyanis a közszolgálati sportcsatorna által közvetített sporteseményeket olyan nézők tíz- és százezrei is követik, akiket amúgy a „kormánypropagandának” esélye sem lenne elérnie. A momentumos politikus mindezt a mérkőzések szünetében sugárzott egyperces hírekkel magyarázta.

Meglepő módon azonban a baloldali Népszava kritikus hangvételben írt arról, hogy az RTL-hez kerülnek a Bajnokok Ligája-mérkőzések közvetítésének jogai. 2023. június 12-én Fizetőkapu mögé rakja az RTL a BL-meccseket, véget érhetnek akár a kocsmai meccsnézések is címmel jelent meg egy cikkük, amelyben azt kifogásolják, hogy a határon túli magyaroknak csak magyarországi előfizetéssel lesz lehetőségük megnézni a meccseket, akinek pedig nincs internetelérése, az eleve ki is zárja magát.

 

Háborognak a szurkolók

A szurkolók már korábban is kifejezték lesújtó véleményüket az RTL-ről. Emlékezetesek azok a transzparensek és rigmusok, amelyekben a ferencvárosi B közép, de több más csapat kemény magja nem éppen hízelgő szavakkal illette a kereskedelmi csatornát. A júniusi bejelentés kapcsán is kommentáradat indult, a nézők egy része elégedetlen, hogy fizetni kell a szolgáltatásért, van, aki a streamingszolgáltató minőségét kritizálta. Sokan pedig azt gondolják, hogy az RTL kudarcos projektet vállalt. Mások azt kritizálták, hogy korábban, amikor kereskedelmi tévék rendelkeztek a közvetítési jogokkal, akkor a fél ország lemaradt az adásokról.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.