Ittasodás után véget ér a kívánságműsor a magyar jégkorongban

A címvédő Gyergyó mellett az előző idényben második FTC, valamint a Csíkszereda és a Brassó is a pénteken kezdődő jégkorong Erste-liga megnyerését tűzte ki célul. Az Erste-liga lebonyolítása több tekintetben megváltozik, fontos, hogy a rájátszásban az élen állók ebben az évadban nem választhatnak maguknak ellenfelet.

2023. 09. 26. 18:14
Erste-liga, Gyergyó, FTC
20230331 Gyergyószentmiklós Gyergyói HK FTC jégkorong Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy szó volt ez kisvárosunk életében, hogy végre a harmadik és második helyezések után megnyertük első trófeánkat. Akkor valószínűleg az egy négyzetméterre jutó ittas egyének száma Gyergyóban volt a legnagyobb a Földön – adta meg a pénteken mindjárt négy mérkőzéssel kezdődő Erste-liga felvezető sajtótájékoztatóján az alaphangulatot Bereczky Szilárd, a címvédő Gyergyói HK menedzsere. Noha tisztában van vele, hogy az ellenfelek erősödtek, kijelentette, a Gyergyő célja a címvédés. A Gyergyó dolgát elsősorban az ugyancsak deklaráltan győzelemre törekvőő FTC, Csíkszereda, Brassó trió nehezítheti meg. Az előző évadban a döntőt 4-3-ra elvesztő, de azért a harmincadik magyar bajnoki címével vigasztalódó Fradi már gyakorlatban is igazolta a szándéka komolyságát, a hivatalos idénynyitón, a Szuperkupáért szombaton ugyanis 4-0-ra legyőzte a Budaepst Jégkorong Akadémiát (BJA).

Erste-liga
Az Erste-liga csapatainak képviselői (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)

Hudák Gábor, az FTC szakmai igazgatója szerint hullámvasút volt az előző szezon, nem működött a kohézió a csapaton belül, ezért váltani kellett, több új játékost hoztak menet közben, és a sportpszichológus is sokat segített, ennek is köszönhetően sikerült kilábalni a hullámvölgyből, és végül magyar bajnokként és EL-másodikként zárni a szezont. Elismerte, hogy a döntőben a jobb csapat nyert. 

– Bíznunk kell a mostani légiósok kiválasztásban. Nem könnyű, szerintem minden csapat vezetői bizonytalanok e téren, majd az idő eldönti, hogy idei játékosok jobbak lesznek-e. A Szuperkupa azt jelzi, hogy talán sikerült jól választanunk – utalt a Fradi szombati Szuperkupa-sikerére Hudák Gábor.

 

Mindenhol sok múlik a „vakon” szerződtett légiósokon

Az FTC-nél immár a hatodik idényt kezdi meg vezetőedzőként Fodor Szabolcs. A többségre nem jellemző ez az állandóság, de például Dave MacQueen is immár ötödik éve dirigálja a Brassót. A Csíkszereda mögött nagyon zaklatott év áll, egymásnak adták a kilincset az edzők. A 2023–24-es idényben a Sportklub a kanadai–olasz Brad Gratton irányításával vág neki és a légiósok nagy részét is lecserélték. 

Az előző évadban az alapszakasz győztese, az elődöntőben az FTC-vel szemben alulmaradt BJA óvatosabban fogalmazta meg a célját, a csapat szeretne minél messzebb jutni, azonban három olyan légiósa is távozott, akik együtt 140 pontot termeltek.

Az Újpest az elődöntőben, a FEHA19 és a DEAC a rájátszásba kerülésben bízik. A DVTK Jegesmedvéknél egyelőre nem fogalmaztak meg helyezésbeli célkitűzést, mert az NHL-t is megjárt új edző, Steve Kasper – aki Tokaji Viktor váltotta – először egységes csapattá szeretné gyúrni a keretet. A Dunaújvárosi Acélbikáknál – amely Azari Zsolt menedzser szerint a legkisebb költségvetésű a mezőnyben – ugyancsak nem jelöltek meg konkrét célt.

 

Hosszabb alapszakasz, rájátszás a helyezések szerint

Miként Somogyi Attila, a liga menedzsere arról részletes tájékoztatást adott, alaposan megváltozik az Erste-liga lebonyolítása. Noha ugyanúgy tíz csapat vesz részt a bajnokságban, az alapszakasz az eddigieknél hosszabb lesz. Négy kör, vagyis 36 forduló után a csapatokat a helyezések alapján két ötös csoportra osztják, ahol még egyszer játszanak a csoportbeli ellenfelekkel hazai pályán és idegenben. Ez további nyolc mérkőzést jelent, ami szintén az alapszakasz része, és az itt elért eredmények beleszámítanak az összesített tabellába.

A két csoportot a nemzetközi szövetség világbajnoki csoportbesorolásánál alkalmazott elv szerint alakítják ki: az egyik ötösbe kerül az 1., a 4., az 5., a 8. és 9. helyezett, míg a másikba a 2., a 3., a 6., a 7. és a 10. Az alapszakasz így 44 fordulóból áll majd.

Ők tízen

Az alábbi tíz csapat vesz részt az Erste-liga 2023–24-es idényében:
Gyergyó (címvédő)
FTC (magyar bajnok)
Budapest JA
UTE
Fehérvár
DVTK
Debrecen
Dunaújváros
Csíkszereda
Brassó

A negyeddöntőért viszont nem lesz rájátszás, vagyis az utolsó két helyezettnek véget ér az idény az alapszakasz befejeztével. Újdonság az is, hogy a negyeddöntő párosítása nem választás alapján alakul ki, miként az elmúlt években, hanem a helyezések szerint: az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel játszik a továbbjutásért. A folytatásban is az alapszakaszban elért helyezések számítanak, mindig az állva maradt legmagasabban rangsorolt együttes játszik a legalacsonyabbal.

Az alapszakasz március 3-án zárul, a playoff március 8-án indul.

Az Erste-liga vezetőinek továbbra is céljuk, hogy minél több néző legyen. A meccseken túl vonzó programokat kínálnak, hogy növekedjen a szurkolói bázis. Ismét lesznek találkozók semleges helyszínen, Ajkán, Szombathelyen, Jászberényben és Zalaegerszegen.

Október 27-án találkozik előszőr a Gyergyó és a Fradi

Az idény pénteken indul négy mérkőzéssel. A címvédő Gyergyói HK-ra erdélyi derbi vár az SC Csíkszereda otthonában. Lesz keleti rangadó is a DVTK Jegesmedvék és a DEAC között, a két IV. kerületi csapat, a Budapest JA és az UTE is összecsap, ahogy az első játéknapon máris találkoznak a megyei riválisok, a FEHA19 és a Dunaújváros. A Brassó szombaton a Gyergyó otthonában kezd, míg az FTC vasárnap mutatkozik be, első ellenfele a DEAC lesz.

A hétmeccses finálét vívó két együttes, a Gyergyó és a Ferencváros első találkozójára október 27-ig kell várni, FTC-UTE rangadót november 14-én rendeznek majd először.

Borítókép: Az előző idény döntőjében a Gyergyó 4-3-as összesítéssel győzött az FTC ellen (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.