Kicsoda a Barcelona legújabb csodacsatára, a 17 évesen berobbanó Marc Guiu?

Nem Joao Félix, nem Ferran Torres és nem is Lamine Yamal volt a Barcelona megmentője vasárnap este az Athletic Bilbao ellen a La Liga 10. fordulójában, hanem a mindössze 17 évesen debütáló Marc Guiu. A fiatal csatár 23 másodperccel a beállása után máris gólt szerzett, s ezzel a találattal győzött 1-0-ra a Barca. A hórihorgas Marc Guiu nem tipikus La Masia-növendék, az erősségei alapján már-már testidegen a Nou Campban.

2023. 10. 23. 8:57
LaLiga - FC Barcelona vs Athletic Bilbao
epa10933511 Barcelona's forward Marc Guiu celebrates after scoring the 1-0 goal during the LaLiga soccer match between FC Barcelona and Athletic Bilbao, in Barcelona, Spain, 22 October 2023. EPA/Alejandro Garcia Fotó: Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

október elején megsérült a Porto elleni Bajnokok Ligája-meccsen, és ez nyitott utat Marc Guiu előtt a La Ligában való bemutatkozáshoz. A lengyel gólvágó hiányában a Barcelona a Joao Félix, Ferran Torres, Fermin Lopez támadótrióval állt fel az Athletic Bilbao elleni meccsen, de sokáig nem tudott a kapuba találni. Xavi végül a 79. percben szánta el magát arra, hogy Lopez helyén pályára küldje Guiút, s a döntése hamar igazolást nyert. A 17 éves csatár mindössze 23 másodperc elteltével Unai Simón kapus lábai között a hálóba lőtt Félix kiugratása után.

LaLiga - FC Barcelona vs Athletic Bilbao
Marcos Alonso és ünnepelte a Barcelona győztes góllal bemutatkozó csodacsatárát. Fotó: EPA/Alberto Estevez

17 évesen és 291 naposan Guiu lett ebben az évszázadban a legfiatalabb Barca-játékos, aki góllal mutatkozott be a La Ligában. A Barcelona így győzött 1-0-ra, az ötödik hazai bajnokiját is megnyerte a szezonban, és győzelemmel hangolt a Real Madrid ellen szombaton következő hazai csúcsrangadóra, ami előtt a La Liga élén álló királyi gárda előnye egy pont a katalánokkal szemben.

A Barcelona testidegen tehetsége

Megszokhattuk, hogy a Barcelona híres akadémiája, a La Masia a kombinatív játékban erős, agilis, alacsony súlypontú, jól passzoló játékosokat ontja magából. óta pedig az új Lionel Messi felfedezése a cél, így harangozták be a közelmúltban az azóta már az angol Brightonnak lepasszolt Ansu Fatit, legújabban pedig Lamine Yamalt is. Nos, Marc Guiu nem az a tipikus La Masia-növendék.

A magas, 187 centis játékos klasszikus kilences, hagyományos középcsatár-erényeket csillogtat. A katalán Sport lap jellemzése szerint Guiu nem egy mobilis, a szélekre gyakran kifutó támadó, amilyenek általában a Barcelona utánpótlásában felnövő társai. Emiatt sosem tartották kiemelt tehetségnek, sokan nem is hittek benne, hogy eljuthat az első csapatig. Guiu azonban a fizikai erejének és az alázatos hozzáállásának köszönhetően felkeltette Xavi figyelmét.

„Úgy melózik, mint egy állat”

– Örülök Marc sikerének, megérdemli, ő emberileg egy igazi tízes – jellemezte a fiatal csatárt korábbi edzője, Ivan Carrasco. – Szenzációs srác, olyan keményen dolgozik, hogy az alázatossága jó példa lehet a társainak. Született középcsatár, klasszikus kilences, aki akkor él, amikor a fizikai erejét használhatja. A legnagyobb erőssége a levegőben érvényesül, de nagyon gyors és erőteljes is, ha területet kap, megállíthatatlan. Nem az a típus, aki kimegy a szélekre, és részt vesz a kombinatív játékban, de tisztában van az erősségeivel és a hiányosságaival, így próbál az előbbiekre koncentrálni. Minden labdáért megharcol, úgy támad le, úgy melózik, mint egy állat, a védőknek határozottan nem könnyű egy ilyen nagy munkabírású csatárral szembekerülni.

MEUPIYOU, Bastien; GUIU, Marc
Marc Guiu nyáron a Pancho Arénában is játszott az U17-es Eb-n. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Guiu az előző fordulóban a Granada elleni bajnokin volt először kerettag a Barcelona első csapatában hivatalos meccsen, amikor Lewandowski már sérült volt. Hosszabb távon akár a 35 éves lengyel utódja is lehet, ehhez persze még sokat kell bizonyítania.

A spanyol U17-es válogatottnak is fontos tagja, nyáron a Magyarországon megrendezett korosztályos Európa-bajnokságon négy gólt szerzett az elődöntőig jutó csapatban, az olaszokat például az ő duplájával győzték le 2-1-re. Guiu holtversenyben a torna gólkirálya lett barcelonai csapattársa, Lamine Yamal és két német (Paris Brunner, Robert Ramsak) társaságában.

Marc Guiu erősségei egy videóban:

Borítókép: Marc Guiu lehet a Barcelona jövőbeni kilencese (Fotó: EPA/Alejandro Garcia)       

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.