Lakás, autó, temérdek pénz: így kényeztetik a Fradi világbajnokát

Iszmail Muszukajev vagy Muszukajev Iszmail – a lényeget tekintve teljesen mindegy. A Ferencváros honosított sportolója idén a belgrádi birkózó-világbajnokságon szabadfogásban, a 65 kg-os súlycsoportban aranyérmet szerzett Magyarországnak. Az Oroszországon, azon belül Balkárföldön született cserkesz nemzetiségű birkózó szűkebb hazájában talán még nagyobb elismerésben részesült a győzelméért, mint nálunk. Autót (kettőt is!), lakást és persze pénzjutalmat is kapott. Muszukajev a héten nálunk járt, segítette a Fradit a csapatbajnokságon, s megerősítette, jövőre a párizsi olimpián nyerni szeretne, helyesebben nyerni akar, csak aranyéremmel lenne elégedett.

2023. 11. 11. 10:30
Muszukajev Iszmail
Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csak aranyéremmel jöhetek haza Párizsból, mással nem. Lehet, hogy ez lesz az utolsó olimpiám, ezért mindenképpen szeretnék felállni a dobogó legfelső fokára – jelentette ki az MTI érdeklődésére Muszukajev Iszmail a héten megrendezett csapatbajnokság után. Az Oroszországon azon belül Balkárföldön született cserkesz nemzetiségű birkózó az FTC igazolt versenyzője, és természetesen segítette is a klubját az ob-n. Két meccset meg is nyert, utána kisebb sérülés, térdszalaghúzódás miatt már nem lépett szőnyegre, a Fradi végül bronzérmet szerzett.

birkózás, Kovács István, Muszukajev, Iszmail, jutalom, pénz, autó, lakás világbajnok, olimpia
Történelmi dokumentum. Közös képen a magyar birkózás két szabadfogású világbajnoka, Kovács István és Muszukajev Iszmail (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

A csapatbajnokság idén nemcsak a versengésről, hanem az ünneplésről szólt. Kihasználva, hogy egy helyen összegyűlt a sportág valamennyi kiválósága, a szövetség vezetői köszöntötték és megjutalmazták a belgrádi világbajnokság érmeseit. Muszukajev Iszmail is átvette a hárommillió forintos jutalom igazolásáról szóló tablót. Érdekesség, hogy a Magyar Birkózó-szövetség (MBSZ) ugyancsak hárommillióval jutalmazta a hivatalosan csak ezüstérmes Losonczi Dávidot, akit téves bírói döntés (betusolta az ellenfelét, amit azonban nem ütöttek le) fosztott meg az aranytól.

 

Muszukajev itthon vb-aranyérmes birkózó, otthon nemzeti hős

Muszukajev Iszmail diadalát nem csak Magyarországon ismerik el. Odahaza mint a kaukázusi Balkár Köztársaság első világbajnoka egyenesen nemzeti hős.

– Amikor hazamentem, nagyon sokan fogadtak a fővárosban, Nalcsikban, az egész nép velem ünnepelt – mesélt a fogadtatásáról Muszukajev, amiről részletek is kitudódtak.

Nos, a Ripost információi szerint a belgrádi sikere után új lakással, két gépkocsival, egy BMW-vel és egy Lada Nivával (arrafelé a valódi, nem városi terepjáró valóságos kincs) és persze csinos pénzösszeggel jutalmazták meg a világbajnok birkózót, aki kacskaringós történet hatására, egy botrány miatt döntött úgy, hogy sportolóként máshol folytatja a pályafutását, így kötött ki Magyarországon.

Muszukajev Iszmail, jutalom, világbajnok, olimpia, Magyar Birkózó Szövetség
A világbajnokság magyar érmesei a szintén világbajnok Bácsi Péter (balra) szakmai igazgató és Bacsa Péter, az MBSZ alelnöke társaságában (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

A kolozsvári magyarok is szurkolhatnak Muszukajevnek

Muszukajevnek már összeállt a felkészülési terve a párizsi olimpiára. Rövid pihenő után a német Bundesligában lép szőnyegre. Azt követően visszatér Budapestre, együtt készült a magyar válogatott kerettel, majd az ünnepeket otthon tölti. Jövőre kihagyja az első nemzetközi rangsorversenyt, a február 12–18. között a Kolozsvári Európa-bajnokságon viszont már indulni szeretne. Utána természetesen gőzerővel készül a párizsi olimpiára, amely előtt június első hétvégéjén szőnyegre lép a Polyák Imre–Varga János emlékversenyen, amely a Ranking Series utolsó állomása, ezen a viadalon még lehet világranglistás pontokat gyűjteni, ami az olimpiai kiemelés végett roppant fontos.

 

„Azt kívánom a magyar fiataloknak, hogy legyen kitartóak”

Aztán jön az olimpia, ahol – mint már tudjuk – Muszukajev csak a győzelmet tudja elfogadni. A 30 éves birkózó talán azért jutott ilyen magasra, mert tudja, mit akar, ahogy arról szintén beszélt a csapatbajnokság után a magyar fiataloknak tanácsot megfogalmazva

– Felénk mindig nagyon népszerű volt a birkózás, mindenki ezt űzte, különösen Dagesztánban, ami ugye nagyon közel van a szülőhazámhoz. Ott ez egy életforma, akárcsak Brazíliában a futball. Én gyerekkorom óta nagy bajnok akartam lenni, Magyarországon sokszor nem látom azt, hogy a birkózók a legmagasztosabb célokért küzdenének. Azt kívánom a magyar fiataloknak, hogy legyen kitartóak. Ha elesnek, igenis álljanak fel, törekedjenek elérni az álmaikat és ne féljenek nagy célokat kitűzni maguk elé – érdemes megfogadni a szavait.

Ha olykor idegenkedünk is amiatt, miért is volt szükséges Magyarországnak a kiváló birkózó honosítására, Muszukajev Iszmail kétségkívül bizonyított. S nem csupán sportolóként példakép. Harmincévesen már három gyermek édesapja, ötéves kisfia máris a nyomdokába lépett, ő is birkózónak készül.

Az alábbi videóban további részleteket tudhat meg Muszukajev Iszmailról, a birkózás szépségeiről és gyötrelmeiről:

Borítókép: A belgrádi világbajnokságon aratott győzelmével Muszukajev Iszmael a magyar és a balkárd sporttörténelembe is beírta magát (Fotó: MTI/Kovács Tamás)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.