Rossi frappáns választ adott arra, mit szólt volna az ajándék három ponthoz

Napokon keresztül ment a hercehurca a bolgárok részéről, hol rendezik meg a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt, még az is felmerült, hogy elmarad a meccs, de csütörtökön 18 órakor (tv: M4 Sport) a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban útjára indul a labda, zárt kapuk mögött. Nemzeti csapatunknak egy pont elegendő lenne ahhoz, hogy egy fordulóval a zárás előtt már a továbbjutást ünnepelhesse a G csoportban. Marco Rossi frappáns választ adott arra, mit szólt volna az ajándék három ponthoz.

2023. 11. 15. 19:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szófiai meccsen egyértelműen a magyar válogatott az esélyes, csapata tíz találkozó óta nem talált legyőzőre, ezzel szemben a bolgárok  kilenc meccs óta nyeretlenek, s a legutóbbi négy összecsapásukat elvesztették. Ugyanakkor akadnak óvatosságra intő körülmények. Az egyik ilyen az, hogy a bolgárokat új szövetségi kapitány irányítja Ilian Ilijev személyében, aki a szerb Mladen Krsztajicsot váltotta októberben, és egy új szakvezető mindig lendületet hozhat. Nálunk pedig Marco Rossi több kulcsjátékosát is nélkülözni kénytelen sérülések miatt, így nem számíthat a védelemben Willi Orbánra és Fiola Attilára, a támadósorban pedig Sallai Rolandra és Varga Barnabásra sem. A megsérült kapus, is Magyarországon maradt, a szintén kérdéses állapotban lévő viszont elutazott Szófiába. Meg kell említeni, hogy és szinte alig játszanak a klubjaikban. S az is nagy kérdés, hogy a magyar játékosokat mennyire zavarta meg a mérkőzés helyszíne körüli közjáték – ami persze a bolgárokat is megzavarhatta.

Marco Rossi, Kerkez Milos
Marco Rossi és a magyar válogatott sajtótájékoztatóján (Forrás: Mlsz.hu)

Szerdán előbb a házigazda tartott sajtótájékoztatót, amelyre nagyon sok újságíró volt kíváncsi, mindenki szeretett volna többet megtudni a bolgár szövetségnél (BFU) történtekről. Az elmúlt másfél hétben ugyanis azért is volt teljes káosz a találkozó helyszínét illetően, mert a bolgár drukkerek jelezték, tiltakozni készülnek a meccsen, részben a válogatott évek óta kínosan gyenge teljesítménye, és még inkább a BFU vezetése ellen. Ezért is lett zárt kapus az összecsapás, berezelt a bolgár szövetség, ám a szurkolók így sem tettek le a tervükről. Éppen ezért 1600 rendőr lesz szolgálatban a stadion környékén.

Ilijev
 Ilian Ilijev szövetségi kapitánya és Kiril Deszpodov (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

– Nagyon nehéz volt számunkra is az elmúlt időszak bizonytalansága, a mieinket is ugyanúgy érintette, hiszen mi sem tudtuk, hogy mi lesz a végkimenetel, így nem volt egyszerű koncentrálni. Szurkolók nélkül játszani sosem egyszerű, a zárt kapus mérkőzésből ettől függetlenül próbáljuk kihozni a legtöbbet – idézi az Origo helyszíni tudósítója Ilian Ilijev szavait. A szakvezető beszél arról is, mi az, amin változtatni szeretne új szövetségi kapitányként. – Elsősorban a magabiztosságot szeretném visszahozni a válogatott játékába, még ha csütörtökön nyilvánvalóan nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei. A játékosaim képessége megvan, nem ennek a hiánya volt az oka, hogy az elmúlt időszak sikertelenebb volt – mondta Ilijev.

 

A bolgár újságírók több kérdést is szegeztek a saját nyelvükön Ilijevnek, de a higgadtságát a szövetségi kapitány és a helyi média képviselői is megőrizték. Egy alkalommal ráadásul el is nevette magát a terem, így az előzmények ellenére jó hangulatban zárult az előzetesen paprikás atmoszférájúnak gondolt beszélgetés.

A magyar válogatott egy ponttal már biztosan révbe ér, azonban vereséggel is kijuthat az Eb-re, ha a csoport másik meccsén Montenegró hazai pályán nem győzi le Litvániát. Erre kevés az esély, de csapatunk nem is ezzel a lehetőséggel számol.  

– Nyilvánvalóan nem fogunk döntetlenre játszani, hanem nyerni szeretnénk, de ha végül egy pontot szerzünk, akkor sem leszünk csalódottak – nyilatkozta a magyar válogatott esti sajtótájékoztatóján Marco Rossi.

Az Origo beszámolója szerint a szövetségi kapitány arról is beszélt, mit szólt volna hozzá, ha a stadionmizéria miatt játék nélkül kapja meg a győzelmet a válogatott, s így jut ki az Eb-re.

 

Marco Rossi: Jobb ez így

– Engem azért fizetnek, hogy edzem a csapatot, a játékosokat pedig azért, hogy játszanak, tehát jobb ez így. Azt viszont elárulom, hogy játékosként és edzőként sem éltem át hasonló dolgot, pedig már majdnem hatvanéves vagyok. De hát mikor, ha nem most?! – zárta nevetve a szövetségi kapitány.

A sajtóeseményen Kerkez Milos vett részt. A válogatott szélsője elmondta: az egész csapat próbálta függetleníteni magát a mérkőzés megrendezésével kapcsolatos eseményektől, és kizárólag arra fókuszált, hogy minél jobban felkészüljön a találkozóra. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a pálya talaja ugyan nem tökéletes, de játékra alkalmas állapotban van, így semmilyen körülmény nem nehezíti a csapat dolgát abban, hogy megvalósítsa a célját, és megnyerje a találkozót.

– Tudjuk, hogy sok szurkoló úgy is eljön Szófiába, hogy zárt kapus a mérkőzés, természetesen nagyon örülünk, hogy ennyi támogatást kapunk a drukkerektől. Értük is szeretnénk győzni holnap – fogalmazott Kerkez Milos.

A várható kezdőcsapatunk: Dibusz – Botka, Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Styles, Kerkez – Gazdag, Szoboszlai – Ádám.

 

Eb-selejtező, G csoport, 9. forduló: Bulgária–Magyarország, Szófia 18.00; Montenegró–Litvánia, Podgorica 20.45. A csoport állása: 1. Magyarország 14 pont/6 mérkőzés, 2. Szerbia 13/7, 3. Montenegró 8/6, 4. Litvánia 6/7, 5. Bulgária 2/6.

Borítókép: Marco Rossi (Fotó: Mlsz.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.