Két tűz közé kerül háromszáz magyar Szófiában, célkeresztben a sírásók

A magyar labdarúgó-válogatott ma este 18 órakor az Eb-selejtezők G csoportjában Bulgária ellen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban lép pályára, és Marco Rossi szövetségi kapitány alakulatának már egy pont is azt jelentené, hogy kijut a jövő évi, németországi kontinenstorára. A meccset zárt kapuk mögött rendezik a helyi szövetség döntése értelmében, de a bolgár szurkolók felvonulnak a stadion elé, tüntetni a BFSZ ellen. Nagy zűrzavar várható.

2023. 11. 16. 8:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon keresztül ment a hercehurca a bolgárok részéről, hol rendezik meg a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt, még az is felmerült, hogy elmarad a meccs. Az elmúlt másfél hétben azért volt teljes káosz a találkozó helyszínét illetően, mert a bolgár drukkerek jelezték, tiltakozni készülnek a meccsen, részben a válogatott évek óta kínosan gyenge teljesítménye, és még inkább a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFSZ) vezetése ellen. Ezért is lett zárt kapus az összecsapás, berezelt a bolgár szövetség, ám a szurkolók így sem tettek le a tervükről. Éppen ezért 1600 rendőr lesz szolgálatban a stadion környékén.

Vaszil Levszki Stadion
A Bulgária–Magyarország Eb-seljetező előtt a magyar válogatott játékosai a Vaszil Levszki Stadionban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az utóbbi évtizedek mélyrepüléséért sokan a szövetség vezetőit okolják. A közel harminc évvel ezelőtti „aranygenerációjuk” olyan tagjainak azonnali leváltását követelik a feldühödött szurkolók, mint a 102-szeres válogatott kapusból lett szövetségi elnök, Boriszlav Mihajlov, illetve alelnökei, Jordan Lecskov (őt korábban korrupciós ügyek miatt távolították el szülővárosa polgármesteri posztjáról) és Emil Kosztadinov – írja a Metropol. Mihajlovot először 2005. október 21-én választották meg a Bolgár Labdarúgó-szövetség elnökének, de a 18 éves regnálásának most véget vetnének.

Mihajlov
Kosztadinov, Mihajlov és Lecskov a célkeresztben (Forrás: Facebook/Оставка на БФС начело с Боби Михайлов)

Ahogy a szurkolók látják: a bolgár futball sírásói:

Forrás: X/Cliché

Az országos tüntetés szervezői hangsúlyozzák: mindenki tartózkodjon az erőszaktól és agressziótól, hiszen a pozícióikhoz foggal-körömmel ragaszkodó focivezérek éppen erre várnak. Lecskov már heccelte is őket, mondván: „jöjjön csak 20-30 ezer ember, káromkodjanak és fizessenek érte fejenként 100 levát”.

Bulgária–Magyarország
Nagy felfordulás várható a Vaszil Levszki Nemzeti Stadion mellett (Forrás: Facebook/Оставка на БФС начело с Боби Михайлов)

A dühös szurkolók külön Facebook-oldalt hoztak létre a Boriszlav Mihajlov vezette labdarúgó-szövetség leváltására, ezt jelenleg tízezren követik. A drukkerek 17 órára (magyar idő szerint 16 órára) szervezik a tüntetést a stadion mellé, a szövetség vezetésének azonnali lemondását követlik és tisztújító közgyűlés összehívását.  A Vaszil Levszki Nemzeti Stadion egyik oldalán a Levszki Szófia, a másik oldalon a CSZKA Szófia hívei gyülekeznek majd,  harmadikon pedig „mindenki más” – és ide várják a magyar szurkolókat is! S bizony, bár a mérkőzés zárt kapus lesz, jó néhány honfitársunk felkerekedett abban a reményben, hogy a bolgár fővárosban ünnepelhesse meg válogatottunk kijutását az Eb-re.

Négy konzul áll a magyar szurkolók rendelkezésére

„A Bolgár Labdarúgó-szövetség által előadott szégyenteljes és szánalmas bohózatot követően a szurkolók kizárása mellett játszik Eb-selejtezőt a magyar fociválogatott Szófiában. Információink szerint mintegy 300 magyar szurkoló döntött úgy, hogy a zárt kapuk ellenére a helyszínre utaznak, az ő figyelmüket szeretném felhívni arra, hogy a mérkőzés kezdete előtt 17 órakor bolgár szurkolók tüntetést szerveznek a Levszki stadion előtt – írta csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. – A szurkolók biztonsága és esetleges segítségnyújtás érdekében összesen négy konzult rendeltem az alábbi helyszínekre: egy konzul a repülőtéren, egy a stadionnál, kettő kollégám pedig a szurkolók által a közös meccsnézés helyszíneként megjelölt helyszínen fog szolgálatot teljesíteni“ –  olvasható a bejegyzésben.

Baj esetén a magyar szurkolók hozzájuk tudnak fordulni segítségért vagy az alábbi ügyeleti telefonszámot hívhatják: +359 884628866.

„Vigyázzanak magukra! Hajrá magyarok!” – írta Szijjártó Péter.

Borítókép: Hatalmas az elégedetlenség a BFSZ vezetése ellen (Forrás: Facebook/Сектор Б Ултрас) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.