Akcióba lendülnek a sivatagi gladiátorok + videó

Ma végre elrajtol a sokak által várva várt Dakar-rali, amelynek idén is Szaúd-Arábia ad otthont. A legendás verseny teljes távja idén csaknem nyolcezer kilométer, amelyből 4727 kilométer lesz a mért szakasz. A mezőnyben idén is szurkolhatunk magyar versenyzőknek.

2024. 01. 05. 5:05
null
AUTO-MOTO-RALLY-DAKAR Fotó: PATRICK HERTZOG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dakar-rali autós mezőnyében alaposan felkavarta az állóvizet, amikor a címvédő katari Nasszer al-Attijah – aki eddigi öt Dakar-győzelméből hármat a japánokkal szerzett –, bejelentette, hogy faképnél hagyja a Toyotát, és a Prodrive-hoz igazol. Ezzel legnagyobb ellenfele, az elmúlt két Dakaron a második helyet megszerző Francia rali legenda, Sebastien Loeb csapattársa lett. Egyáltalán nem kizárt, hogy valamelyikük révén a Prodrive Hunter végre megszerzi a hőn áhított Beduint (a Dakar győzteseinek járó szobrocskát).

Al-Attijah távozása után a Toyota gyári csapata két fiatal pilótát nevezett a világ legnehezebb terepraliversenyére. A 33 esztendős brazil Lucas Moraes tavaly élete első Dakarján bronzérmes lett, a 21 esztendős amerikai Seth Quintero pedig eddigi három Dakarján összesen húsz szakaszgyőzelmet gyűjtött, és a tavalyi versenyen a második helyet szerezte meg – de nem az autós kategóriában. Szintén Toyotával indul többek között a korábbi Dakar-győztes dél-afrikai Giniel de Villiers, a szaúdi Jazid al-Radzsi, valamint az argentin Juan Cruz Yacopini.

Az Audi szupertriója, a tizennégyszeres Dakar-győztes francia Stephane Peterhansel, a korábbi ralivilágbajnok spanyol Carlos Sainz, valamint a svéd Mattias Ekström az eddigi szakaszgyőzelmek után most már nagyon szeretne begyűjteni egy összetett elsőséget. Az X-raid csapat Miniit vezető korábbi rali Európa-bajnok és címvédő Európa-kupa-győztes lengyel Krzysztof Holowczyc, illetve a pár éve meglepetés-szakaszgyőzelmet szerző litván Vaidotas Zala komolyan harcban lehet a dobogós helyekért, csakúgy, mint a betegség után a Ford új gyári alakulatában visszatérő spanyol Nani Roma, aki korábban motorral és autóval is megnyerte a Dakar-ralit.

A könnyűsúlyú prototípusok (Challenger, korábban T3) mezőnyében a címvédő amerikai Austin Jones és az SSV (akkor T4) kategóriát tavaly drámai körülmények között megnyerő, még mindig csupán 19 esztendős lengyel Eryk Goczal lehet az idei viadal két főszereplője, de kemény ellenfélre találhatnak a szintén nagyon fiatal litván Rokas Baciuska személyében, aki tavaly a Dakaron ugyan csak második lett, a világbajnokságot viszont megnyerte.

Érdemes lesz figyelni a Taurus T3 Max versenygépeket, amelyekből nem kevesebb, mint kilenc lesz ott a rajtnál (az egyik a fentebb már említett Eryk Goczallal a volánnál), ugyanis a fejlesztésében egy magyar szakember is részt vett Horn Albert személyében.

Az SSV (korábban T4) kategóriában a Can-Amek a legnagyobb favoritok, közülük is talán a portugál Joao Ferreira, aki fiatal kora ellenére már Európa-kupa-győztesnek mondhatja magát, és tavaly első Dakarján szakaszgyőzelmet szerzett. Csapattársa, a spanyol Gerard Farres többször is volt már második a Dakaron, valószínűleg mindent meg fog tenni érte, hogy ezúttal a dobogó legmagasabb fokára állhasson fel.

A kamionos mezőnyben ismét holland−cseh meccs várható. A címvédő holland Janus Van Kasterent (Iveco) a csehek közül Martin Macik (Iveco) és Ales Loprais (Praga) szorongathatja meg – utóbbi egyébként történetesen Budapestről repült Szaúd-Arábiába.

A motorosoknál a KTM már a rajt előtt elvesztette egyik nagyágyúját, az osztrák Matthias Walkner ugyanis megsérült, Távollétében kétszeres Dakar-győztes csapattársai, a címvédő argentin Kevin Benavides, valamint az ausztrál Toby Price küzdenek a győzelemért. A szintén a KTM-családhoz tartozó Husqvarna csapatnál viszont ott lesz a másik Benavides fivér, Luciano, aki bár eddig a legjobb ötbe sem került be a Dakar-ralin, idén az egyik legnagyobb favoritnak tekinthető.

Nem szabad azonban megfeledkezni a Hondáról, amely az amerikai Ricky Brabec, a chilei Pablo Quintanilla és a francia Adrien Van Beveren mellé leigazolta az amerikai Skyler Howest és a spanyol Tosha Schareinát, tehát bivalyerős felállással vág neki a versenynek.
A quadosok mezőnye idén negatív rekordot döntött, mindössze tízen indulnak. Közülük a címvédő francia Alexandre Giroud-t (Yamaha) és a szlovák Juraj Vargát (Yamaha) érdemes megemlíteni.

Ami a magyarokat illeti, a Challenger (korábban T3) kategóriában, vagyis a könnyűsúlyú prototípusok között indul első magyarként egy X-raid Yamahával Lónyai Pál és olasz navigátora, Filippo Ippolito (334-es rajtszámmal).

A kamionosok versenyében másodszor indul a Qualisport csapat triója, Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László a csapat által épített Scania Qualisport Hyenával (637-es rajtszámmal). Tavaly több műszaki probléma hátráltatta a triót, idén viszont joggal bíznak egy simább, így sikeresebb versenyben.

Szintén a monstrumok között, a francia SSP csapat két MAN-jével indul Szalai Norbert (640-es rajtszámmal), illetve Darázsi Zsolt és Léner Tibor (641-es rajtszámmal), mindhármuknak komoly Dakar-tapasztalataik vannak.
A motorosok mezőnyében áll rajthoz (34-es rajtszámmal) a szatmárnémeti Gyenes Emánuel, aki korábban többszörös kategóriagyőztesként szerzett magának hírnevet.

Az autósok között ha magyar pilótát nem is, egy korábbi magyar bajnokot azért találunk. A cseh Tomas Ourednicek, aki karrierje elején magyar licensszel versenyzett, a Toyota Gazoo Racing Czech csapat színeiben egy Toyota Hiluxszal indul a 46. Dakar-ralin (248-as rajtszámmal).

Borítókép: Az ötszörös Dakar-győztes katari Nasszer al-Attijah a Toyotától a Prodrive-hoz igazolt a 2024-es Dakarra (Fotó: Patrick Hertzog/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.